Emil Stjernvall-Walleenilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
20.12.1865
Pvm kommentti: 
Myös 1.1.1866
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Suuriarvoinen Herra Senaattori, Pietarissa 20.12.1865/1.1.1866

 

Samalla kun minulla on kunnia toivottaa hyvää uutta vuotta sekä onnitella rahanuudistuksen läpiviemisen johdosta, voin ilmoittaa, että Frenckellin nimitysasia on ratkaistu toivomuksen mukaisesti.

Maksujen korottamisesta täällä passitoimistossa ja tullikamarissa taas odotamme valtiovarainministerin lausuntoa, koska Keisari ei pidä sopivana sitä, ettei Venäjän rupla kelpaisi parikurssiin valtion virastossa, joka toimii täällä pääkaupungissa. Paljon yksinkertaisempaa olisi ollut vaatia näissä virastoissa maksuja Suomen markoissa ja jättää maksajien huoleksi niiden hankkiminen itselleen. Vaikeutena tässä kuitenkin on näiden markkojen hankkiminen, kun pankin konttori ei suorita valuutanvaihtoa ja yksityiset valuutanvaihtajat voisivat pitää niiden hintaa liian korkeana.

Paljon metakkaa kuuluu pidettävän etenkin Viipurin läänissä yksinkertaisten talonpoikien menetyksistä venäläisten kolikoiden vaihtamisessa. Voisikohan vaaraa syntyä tämä rahan vaihtamisesta meidän ala-arvoiseen rahaamme, jota kuitenkin otetaan pankissa vastaan täysin hopean arvoisena. – Minusta tämä ei näytä uhkaavan hopeavarantoamme, mutta pienikin aukko voi kuitenkin aiheuttaa menetyksiä.

Yksityispankkilaki on vahvistettu ja lähtee päivän postissa.

Erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia olla

Suuriarvoisen Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

Em. Stjernwall

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: