Nikolai Adlerbergille syyskuussa 1867, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
30.9.1867
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[saksaksi]

Valitan syvästi, etten pysty välittämään Teidän Ylhäisyydellenne lainkaan iloisia tietoja maaraukastamme.

Onnettomuus on Jumala paratkoon niin suuri, että tämän talven kurjuutta voidaan vain lievittää, mutta sitä ei voida torjua.

Valtion rahat ovat täysin lopussa. Ulkomailta on otettava laina. Olemme ottaneet yhteyden Rothschildin pankkiiriliikkeeseen Frankfurtiin – ja saaneet kielteisen vastauksen. Koska Frankfurtin liikkeen päämies oli kuitenkin ollut tuolloin matkoilla, on vielä toivoa siitä, että hänen kanssaan neuvottelemalla voitaisiin saada jotakin aikaan.

Pankinjohtaja Frenckell matkustaa nyt Saksaan ajaakseen asiaa. Hän ottaa mukaansa minulta kirjeen luovuttaakseen sen, jos vielä näyttää mahdolliselta saada sen avulla jotakin aikaan.

Pyydän nöyrimmästi, että Teidän Ylhäisyytenne suostuisi erinomaisen hyväntahtoisesti esittämään sangen vaikutusvoimaisen puoltolauseensa paroni Rothschildille. Jotta tätä suosiota ei kuitenkaan turhaan käytettäisi, rohkenen ehdottaa, että Teidän Ylhäisyytenne antaisi paroni Rothschildille osoittamansa kirjeen pankinjohtaja Frenckellille, jotta hän luovuttaisi sen vastaanottajalle vain siinä tapauksessa, että tämä suostuu neuvotteluihin; jos hän taas suoralta kädeltä [tyhjä tila] ei. Jos hän vähänkin epäröi, olen aivan varma siitä, että Teidän Ylhäisyytenne puoltolause ratkaisee asian.

Suuresti

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: