Johanna Lovisa Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 12.9.1856

 

Rakas Vaimoni! 

 

Olen pahoillani siitä, että sää muuttui ja että teillä on siellä niin kylmä. Rusthollari voisi varmaan tunnissa tukkia pahimmat raot sisäkamarissa.

Jos Sinulla on ikävää ja olet muutoin valmis, niin voithan jo ensi perjantaina 19 päivä aloittaa matkan ja saapua tänne lauantaina, jolloin minä toivon mukaan olen saanut kaiken kuntoon. Täällä on ollut paljon levottomuutta ja hälinää niin että me olemme pari päivää asuneet Callen kamarissa. Hätätapauksessa Hanna voi asua pari päivää Lönnroteilla tai Tikkasilla. Tosin luulen saavani oman kamarini valmiiksi huomenna. Vahtimestarin vaimo saa muuttaa tänne ja asua täällä, kunnes Sinä tulet, niin että joku koko ajan kaitsee lapsia ja hoitaa Hannan vaatetusta.

Kun Pappa kävi kaupungissa, lähetin hänen mukanaan vihdoinkin sokeria, korppuja ja laastaria.

Hinni on ollut terve ja kiltti – oikein mukava ja täsmällinen tottelevainen lapsi. Eräänä sunnuntaina olimme Stansvikilla. Myös Borgströmeillä hän vietti kokonaisen lupapäivän. Hän on saanut katsella ilotulituksia. Mutta kyllä hän viihtyy kotosallakin, koska täällä voi katsella työntekoa.

Backman on jättänyt tämän maailman. Hänen tautinsa oli parantumaton.

Kerro Björckmanille: että Bergistä on tullut Suomalainen Kreivi, Ramsaysta kenraali, paroni, Rein aateloitu, monista professoreja, Cygnaeus, Arppe, Schauman, Palmen, Moberg, Brunér saaneet kunniamerkit. Muista kunniamerkeistä ei vielä tiedetä, mutta paljon niitä on tulossa; ja kasapäin ihmisiä tulee onnellisiksi – narrit.

Tengströmit & c. ovat muuttaneet sisään ja voivat hyvin. Olen nähnyt Josephinea vastapäisestä ikkunasta. Helene on huikean iso ja leveä. Sinä varmaan ihan nolostut näyttäytyessäsi vähemmän leveänä. Mutta se kai paranee ajan myötä.

Lapsille rakkaita suukkoja heidän ja Sinun hellimmältä

J. V. S:n

 

PS Osta puolukoita, omenia ja munia niin paljon kuin saat.

Terveisiä Rusthollareille.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: