Sekalaista, hahmotelmia [1826–28]

Tietoka dokumentista

Tietoa
31.12.1826
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Romaani? Huudahduksia, pingottuneita fraaseja, tunteilevia tapahtumia, joiden kuvauksen tarkoitus on tuudittaa sielu aistillisuuden hienoon humalaan.

Muistoja Bounapartesta Talo jossa hän asui St. Helenalla Talonpojan varastotila, Salissa jossa hän kuoli puima-Kone, biljardikamarissa potatoes, porkkanoita ja sipulia, kylpyhuone Talli. Vanitas vanitatum [turhuuksien turhuus]!

Upsala Universitet behält noch immer seinen alten finstern Charactèr [Yliopisto on luonteeltaan yhtä synkkä kuin ennenkin]; ”die Academie der Wissenschaften schlummert sanft” [Tieteiden Akatemia uinailee suloisesti] Steffens.

Antiquar. Oppineisuus. Troijan hevonen oli myös tupaten täynnä kreikkalaisia, ja oli silti – yksi Puuhevonen.

Aforismi Rousseaulta. Mieluummin kymmenvuotias lapsi joka on viiden jalan pituinen kuin jolla on arvostelukykyä. Ensimmäisten vuosien heikkouden aikana luonto nujertaa lapsiparkoja niin monella tavalla että vain raakalainen voi ottaa oikukseen ryöstää heiltä vapauden joka on niin kovin rajoittunut ja jota he tuskin voivat käyttää väärin.

Lordi Byron lausui: Naisten asema Euroopassa on luonnoton. Turkkilaiset ja itämaalaiset ymmärtävät asian paremmin, he telkeävät naiset sisään, mikä tekee heidät paljon onnellisemmiksi. Anna naiselle peili ja vähän makeisia niin hän on tyytyväinen!

 

Zum Abschied [Jäähyväisiksi]

Hyvästi! Toivon sulle ystävää

pohjasta sydämeni piinatun,

Elämän ruusut vielä riemastuttaa sun,

kun sydänlihaani vain niiden piikit jää.

 

Pro Memoria. Ruotsalaisen upseeri Crusenstolpen Napoli di Romaniasta Marseilleen 14. kesäkuuta 1826 lähettämässä kirjeessä kerrotaan: ”että eräs Ruotsalainen Myhrberg, joka oli aina ollut Fabviers Corpsin palveluksessa (Se onnekas!) oli erityisesti kunnostautunut ja eräässä Karyston hyökkäyksessä pelastanut päällikkönsä hengen, kun kaikki paitsi Myhrberg ja kaksi muuta olivat lähteneet pakosalle.”

Finlands Allmänna Tidning nro 106, 1826

 

Mieti sitä, että Kotka ei yllä auringon tulipalloon,

mutta perhonen lepää hilpein mielin ruusun sylissä.

Stagnelius

 

Ei intohimo minkään lajinen

ei vimma totuuteen tai neidon suuteloon

tuo ihmismieleen tyyntä rauhaa.

Vain hyödyllinen toimi tuottaa järjestyksen.

 

Päivästäni tahdon kiittää,

auringolle hymyellen odotella,

milloin kohtalo kuin kukan minut niittää.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: