Johan Wilhelm G:son Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Oulu 27.5.1863

 

Senaattori Snellman!

Helsinki

 

Rakas Veli! 

 

Minulla on taannoin ollut ilo ottaa vastaan tervetulleet ystävälliset kirjeesi tämän kuun 4. ja 8. päivältä, mutta koska olen ollut tiiviisti Iissä sikäläisillä tervamarkkinoilla, minulla ei ole ollut aikaisemmin tilaisuutta kirjoittaa sinulle.

Viimeksi pidetyssä tukkihuutokaupassa ei tehty lainkaan tarjouksia, koska vähimmäishintoja pidettiin liian korkeina. Lähetän sinulle seuraavassa kirjeessäni tiedot vähimmäishinnoista, jos saan käsiini otteen pöytäkirjasta.

Heti kun suunniteltu anomus tukkien toimittamisesta laaditaan, lähetän sinulle myös jäljennöksen siitä. Asiaa ei ole kiirehditty, kun sellaisen hyväksyminen ei nyt näytä mitenkään mahdolliselta.

Tuntenet paroni Langenskiöldin 30. lokakuuta 1859 monille liikehuoneille moniin kaupunkeihin lähettämän kirjeen, jonka perusteella rakennettiin höyrysahat Kemijoen ja Tornionjoen suulle sen tiedon varaan, että Kemijoen laaksosta toimitetaan jokisuulle tukkeja hintaan, joka oli 2 ½ kop. kuutiojalalta sekä lisäksi niin paljon kuin eniten tarjoava oli valmis maksamaan veroina kruunulle. Kun metsien tukkipuista vaaditaan korkeampaa hintaa nyt sahojen rakentamisen jälkeen, ei liene ihmeellistä, että tällaisesta menettelystä voidaan suuttua. Metsähallituksen kirjanpito niistä 3 000 rungosta, jotka kruunu tänä vuonna toimittaa Ii- ja Kemijoen suulle, osoittanee, mitä hakkuut, vedätys ja uitto nyt maksavat.

Paroni Wredestä lausumaani mielipidettä perustellakseni voin vain yhtenä esimerkkinä mainita, että kun väitin meidän pohjoisista metsistämme saatavien tukkien olevan toisenlaisia kuin ne, joita saadaan Viipurin läänin metsistä, koska täkäläisissä tukeissa lahonneet oksat ja ydinpuuhun ulottuvat halkeamat ovat yleisiä, paroni vastasi, että olisi erityinen luonnonoikku, jos mitoiltaan samanlaiset tukit eivät olisi täällä joka suhteessa aivan samanlaisia kuin Viipurissa; onko tämä nyt järkipuhetta maan metsähallinnon päällikön suusta?

Voisin olettaa, että ratapölkkykaupalta puuttui pohja, koska tuntuu uskomattomalta, että metsää voitaisiin edullisemmin käyttää ratapölkyiksi kuin lankuiksi.

Willgrén on hyväntahtoisesti luvannut huolehtia täällä merkittyjen Uutisten osakkeiden hinnan perimisestä.

Niihin tietoihin, joita ehkä lähetän sinulle täältä, voit täydellisesti luottaa, koska en kirjoita mitään sellaista, mistä en ole täysin vakuuttunut tai mitä en voi todistaa.

Koska minulla ei ole aikaa olla mukana valtiopäivillä, aion kieltäytyä valinnasta, mikäli sellaisesti tulisi puhetta.

Viime kirjeesi sisältö on todellakin murheellista luettavaa, mutta toivon, että sota saadaan estetyksi.

Suomelle olisi onnettomuus joutua jälleen kärsimään sodan kauhuista juuri maan ollessa parhaassa kehitysvaiheessaan.

Täällä ei ole vielä keskusteltu mistään adressista, ja monet rannikon asukkaat, joilla on paljon omaisuutta menetettävänään, suhtautunevat epäröiden sellaisen allekirjoittamiseen pelätessään joutuvansa kärsimään vihollisen ryöstöistä, mutta uskon kyllä, että sisämaan asukkaat kaikkialla Suomessa olisivat ilomielin allekirjoittaneet tuollaisia adresseja, jos heille olisi selitetty tämän ilahduttavan heidän Keisariaan ja torjuvan sotaa.

Kysyin Iin markkinoilla useilta pudasjärveläisiltä asiakkailtani, haluaisivatko he mielellään muuttua ruotsalaisiksi, jos syttyisi sota Ruotsia vastaan, mihin he kaikki, niin nuoret kuin vanhemmatkin, vastasivat, että heidän isänsä olivat kyllä kertoneet heille, miten vaikeita aikoja olivat Ruotsin vallan aikana kokeneet, ja että heidän nykyinen Keisarinsa oli aina ollut heille todellinen isä, joten he lähtisivät mieluummin ase kädessä ruotsalaisia torjumaan kuin ottaisivat nämä avosylin vastaan. Samanlaisia mielipiteitä kuulin myös Vaasan läänin rahvaalta ennen viime sotaa.

Niinpä olisikin todella valitettavaa, jos hallitsija saisi adressien puuttumisen takia väärän käsityksen maassa vallitsevasta mielialasta.

Nylander ei toki johda tämän paikkakunnan pitemmälle ajattelevia ihmisiä, mutta on pakko myöntää, että hän voi tehdä ja toki tekeekin pahojaan johtamalla harhaan monia sellaisia, joilla ei ole itsenäistä mielipidettä tai käsitystä tilanteesta.

Odotan sinulta pikaisesti muutamia rivejä, jos tilanne muuttuu, ja pyydän saada esittää sinulle ja perheellesi sydämelliset terveiset meiltä kaikilta ja olen edelleenkin sinun altis sukulaisesi ja palvelijasi

J. W. Snellman Gson

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: