Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:gissä 28.2.1866

 

Parahin veli. 

 

Suo anteeksi, ettet ole saanut vastausta kahteen kirjeeseesi. Olen odottanut Herlofsonin tapauksen ratkeamista.

Suomen Pankki on hangoitellut vastaan asiassa jos toisessakin. Meillä on pennimääräisiä hopea- ja kuparikolikoita kaiken kaikkiaan vain 900 000 markan arvosta. Tästäkin 300 000 on pankille väkisin tuputettu. Herrat siellä eivät käsittäneet, että venäläisen vaihtorahan kurssi väistämättä alenisi ja se katoaisi käytöstä, eivätkä uskoneet sitä, mitä sanoin heille tästä asiasta virallisessa kirjelmässä jo syyskuussa. Liikkeelle on laskettu näitä kolikoita jo 700 000 markan arvosta.

Ilman lupaa ja ymmärtämättömästi rajoitettiin 3 ja 1 markan seteleiden luovuttamista pankista. Pankkia on toistuvasti käsketty hankkimaan niitä, ja nyt niitä lienee varastossa kaikissa konttoreissa.

Tarvitsemme näitä rahaliikenteeseen aluksi saadaksemme aikaa riittävän 1 ja 2 markan kolikoiden varaston tuottamiseen. Mitä uutterimmasta työnteosta huolimatta emme nimittäin saa maaliskuun 13. päivään mennessä valmiiksi täysipainoisia rahoja kuin hieman yli 4 miljoonaa markkaa – kolikoita siis kaikkiaan viiden miljoonan arvosta. Tämä merkitsee noin 9 miljoonaa kolikkoa – mikä on helposti sanottu, mutta ei yhtä helposti tehty. Yritäpä saada kansa pitämään hallussaan mainittuja pikkuseteleitä – ainakin repeytymättömiä, vielä kolme neljä kuukautta. Kolmen markan setelit lienevät välttämättömiä siihen saakka, että saamme niiden sijaan viiden markan seteleitä.

Herlofsonin asia on järjestetty hänen toivomuksensa mukaisesti – kunhan hän vain voi hankkia turvaavat vakuudet.

Muiden ahdinkoon joutuneiden asioiden järjestämistä varten annoin kirjeesi Björkmanille. Hän vakuutti, että pankin johtokunta on yrittänyt auttaa. Näyttää nyt kuitenkin siltä, että pääosa on ollut mätää jo kauan ennen tätä. En uskonut, että Oulukin oli niin pahasti sotkeutunut tekemisiinsä pankin kanssa.

Jumalan kiitos minulla on hyvä uutisia. Rahanuudistusasiassa kaikki järjestyy vähitellen. Pohjolan [Pohjois-Suomen = silloisen Oulun läänin] asiat sen sijaan huolestuttavat. Mistä otetaankaan rahat loppumattomiin avustustoimiin!

Käyttäkää Dunckerin kautta avautunutta liiketoiminnan mahdollisuutta seudun hyväksi. Perustakaa yhdistys, asettakaa sille hallinto. Suuret tekijät antavat nimensä ja ottavat vastaan vakuuksia pieniltä. Rahaa on saatavissa hieman yli 6 prosentin kuluilla. Muutamat yhteisvastuulliset hyvät nimet riittävät meille vakuudeksi. H. M:nsa suostumuksen odotetaan saapuvan minä päivänä tahansa, ja silloin rahat ovat heti valmiina.

Kerro ystävällisesti terveisiä Rouvallesi ja lapsille meiltä kaikilta. Kaikessa ystävyydessä.

Veljellisesti

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: