Johan Jakob Nervanderilta

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 13.7.1846

 

Kelpo Veljeni,

 

Unohdin viime kirjeessäni sanoa, että huonekalusi ovat lähteneet ”Unionen”-laivassa kauppaneuvos C. Roseniukselle osoitettuina.

Saat päivän postissa Morgonbladetin, joka sisältää pitkän vastalauseeni Sinun Crusellia koskevien kirjoitustesi johdosta. Näistä jälkimmäinen on nimittäin luonteeltaan sellainen, etten mielestäni voinut sivuuttaa sitä vaieten. Pidän Sinun ”yliopistoon” kohdistamiasi hyökkäyksiä yleensäkin melko harkitsemattomina. Käy yksittäisten henkilöiden kimppuun, mutta älä kokonaisuuden; sanotpa nimittäin mitä sanot, uskon järkkymättömästi, että heikentämällä yliopiston yleisön keskuudessa nauttimaa arvostusta heikennetään tieteenkin arvostusta, vastaavastihan talonpoika pitää valtionkirkon ja uskonnon arvostusta erottamattomasti samana asiana. – Me tarkastelemme Suomemme oloja niin erilaisilta näkökannoilta, ettei käsityksiämme niistä voida sovittaa yhteen, ja sen tähden minun olisikin turha kiusata Sinua kirjallisilla vuodatuksillani painettua kirjoitelmaani lukuun ottamatta. Nyt muutamia kommentteja viimeksi mainitusta. Yliopistoa vastaan tekemäsi hyökkäykset kohdistuvat oikeastaan sen kansleriin, joka statuuttien 25 §:n mukaan kuuluu yliopistoon. Jotta et joutuisi minkäänlaisiin hankaluuksiin, jos vastaat minulle, kuten luulen Sinun tekevän, olen yrittänyt asianajotempulla irrottaa kanslerin yliopistosta ja häivyttää ajatuksenkin, että halusit Saimassa hyökätä Perintöruhtinasta vastaan. Täällä on nimittäin kyllä väkeä, joka haluaisi tulkita Sinun hyökkäyksesi tuolla tavalla. Muuten kirjoitukseni ei kaipaa puolustelua. Vanhat yhteytemme eivät ole koskaan estäneet eikä niiden pidä koskaan estää meitä kumpaakaan noudattamasta omaa vakaumustamme asiakysymyksissä. Olen kohdellut Sinua henkilönä täysin oikeudenmukaisesti, ja kun jossakin kohdassa hiukan piikittelen Sinua ”kuulutuksistasi”, ansaitset kyllä kaiken mitä saat, Parahin Veli, sillä niissä olet kyllä tahallasi ”tehnyt väärin”. – Nimeni olen pannut näkyviin, koska niin kauan kuin muistan en ole kirjoittanut nimettömyyden suojassa.

Mitä tulee Kuopion-matkaani, toivon pystyväni toteuttamaan sen, mutta ajankohta riippuuu uudesta magneettisten ilmiöiden havaintoasemasta, jota parhaillaan rakennetaan. Heti sen valmistuttua olen vapaa, ja sen pitäisi olla valmis elokuun 1. päivään mennessä. Älä kuitenkaan anna minun matka-aikomukseni mitenkään estää Sinua toteuttamasta omia matkasuunnitelmiasi, sillä voin tulla syyskuussa yhtä hyvin kuin elokuussakin. Kerro minulle vain, milloin lähdet ja milloin palaat; kuten sanottu: minulle sopii matka kummassa vaiheessa tahansa. Lokakuun 1. päivään saakka voin käyttää aikaani vapaasti.

Backman on luvannut kirjoittaa Sinulle tänään kihlauksestaan saksalaisen kotiopettajattaren, erään Mademoiselle Haltermannin kanssa, mikä tapahtui vain viikon tuttavuuden jälkeen. Häät pidetään elokuussa. On hauskaa seurata, miten te vanhat ahvenet kuitenkin lopulta nielaisette kukin vuorollanne oman koukkunne.

Lille liikkuu vielä vapaasti ”kuivassa” olotilassaan. Hän on parhaillaan Ruotsissa käymässä.

Minun magneettisia havaintojani jatketaan tähänastisessa laajuudessa vielä 2 vuotta. Olen nyt lopultakin voinut jättää painettavaksi ensimmäisen arkin tähän mennessä tehtyjen havaintojen kirjauksia, joiden painattamiseen Tiedeseura on myöntänyt 1 000 hopearuplaa, jotka maksetaan laskujen mukaan. Työ painatetaan Gottlundin kirjapainossa hänen auttamisekseen, mutta saapa nähdä, joudunko vielä jossakin vaiheessa vastaamaan siitä oikeudessa.

Kerro pikku Rouvallesi terveisiä

alttiilta ystävältäsi

J. J. Nervanderilta

 

PS Matkusta Rouvasi kanssa tänne, jos aiot matkustaa, ja silloin lähden varmasti mukaan paluumatkallesi. Koko asuntoni on tyhjänä, sillä vaimoni ja lapseni ovat maalla. Kiitän Sinua kotiopettajan paikkaa koskeneesta ehdotuksestasi; kun en kuitenkaan tunne lähemmin oloja tulevassa toimipaikassa, en halua ottaa vastuulleni mitään riskiä pojan puolesta. Expertus novi [Tiedän kokemuksesta].

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: