Georg von Alfthanilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Oulussa 7.7.1866

 

Suuresti kunnioitettu Herra Senaattori. 

 

Ensiksi minun on esitettävä sydämelliset kiitokseni Herra Senaattorin minulle Helsingissä osoittamasta vieraanvaraisuudesta ja sitten viimeksi saamastani kunnianarvoisasta tämän kuun 2. päivän kirjeestä; pelkäänpä toden totta Herra Senaattorin saavan tunnolleen sen, että alan tuntea olevani tyhjän panttina, sillä niin oikein Herra Senaattori arvioi näiden kaukaisten seutujen oloja ja avun tarjous tulee niin osuvasti ”kreivin aikaan”, ettei minulla ole muuta tekemistä kuin valmiin anomuksen esittäminen.

Neuvoteltuani kokoontuneiden kruununvoutien kanssa summittaisen selvityksen antamisen yhteydessä olin juuri aikonut lähettää alamaisen anomuksen saadakseni luvan lainata ilmenevän tarpeen mukaan tuonnempana 1 500 tynnyriä ruista kylvösiemeneksi ja nyt heti jonkin määrän samaa viljaa leipäaineiksi pahimpaan hätään joutuneille. Mutta kun täällä ryhdytään kylvämään ruista jo elokuun alussa, molempien toimien määräajat osuvat yksiin, ja minusta on sen takia ollut parasta hyväksyä Herra Senaattorin ehdotus ehdottelematta siihen enää muutoksia.

Lykkäyksen myöntäminen kruunulta otettujen lainojen maksamiseen on sen sijaan asia, jonka selvittämistä varten minun on pyydettävä miettimisaikaa ehkä siihen saakka, kun palaan Lapista (elokuun 5. päivän tienoilla); jos vuodentulo on hyvä, uskon joidenkin seurakuntien pystyvän vaikeuksitta maksamaan osuutensa, ja kauppiaiden ottamista lainoista taas eniten saatavia on kertynyt juuri varakkaimpien osalle. Lykkäyksen saaminen osoittautuu silti vielä monille välttämättömyydeksi.

Kruunun julkisiin töihin myönnettyjen määrärahojen käyttö oli alusta asti laskettu siten, että ne supistuisivat pienimpään mahdolliseen määrään (0) heinäntekoaikaan mennessä, mutta töihin on ilmaantunut niin paljon väkeä, että muutamien työmaiden rahat loppuvat jo ennen sitä. Lääninkamreeri Flodin lähtee huomenna matkalle Kajaanin kihlakuntaan tarkastaakseen siellä käynnissä olevat neljä suurehkoa työmaata, ja aion itse matkustaa 16. heinäkuuta Kemiin ja Tornionjokilaaksoa ylös Muonionniskalle saakka, sellaiseen läänin osaan, jossa minulla ei vielä ole ollut tilaisuutta käydä. Jos Herra Senaattori siis haluaa ennen sitä kysyä minulta jotakin tai antaa minulle jonkin käskyn, tämän on tapahduttava sähkeitse. Flodin palaa pari päivää lähtöni jälkeen ja on varsin hyvin perillä avustustoimistamme.

Pankin asiamies F. Krogius kävi luonani hetki sitten; sain kuulla häneltä todellakin kauhistuttavia asioita, mutta haluaisin viimeiseen asti toivoa, ettei lopputulos kaikesta ole niin synkkä kuin alussa näyttää.

Eräät kauppiaat jo tunnettujen tapausten lisäksi eivät valitettavasti pystyne saamaan liikeasioitaan järjestykseen, se on todella surkeaa niin kaupungin kuin maaseudunkin kannalta. Kunpa meidän Herramme nyt vain soisi meille hyvän vuodentulon! Valitettavasti ohran kylvösiemen ei tänä vuonna ole ollut hyvää, joten tästä viljasta ei voitane odottaa keskinkertaista suurempaa satoa, mutta jo tämäkin olisi hyvä asia. Viime päivinä on saatu hyvää tekevää sadetta, niin että niitytkin varmaan toipuvat.

Erinomaisinta kunnioitustani ja vilpittömintä alttiuttani vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

G. Alfthan

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: