Fredrik Kristian Nybomilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Lontoossa 19.10.1867

 

Herra Senaattori Joh. Wilh. Snellman

Helsinki 

 

Eilen minulla oli kunnia kirjoittaa Herra Senaattorille.

Riikalaiset ratapölkyt

Tavallisimmat mitat ovat 10 x 10 tuumaa, pituus 8 11/12 jalkaa (englantilaisia mittoja), pyöreitä halkaisijaltaan 10-tuumaisia pituudeltaan 8 11/12 jalkaa.

Nelikulmaisia pölkkyjä voidaan juuri nyt myydä 18–9 shillingin hintaan kuormalta vapaasti laivassa Riiassa, pyöreiden hinta on hieman alhaisempi.

Ratapölkkyjen on oltava hyvästä ydinpuusta tehtyjä, aina mäntyä, hyvin ja tasaisesti työstettyjä ja täysin mittojen mukaisia päästä päähän.

Myyntierästä kahden kolmasosan on oltava poikkileikkaukseltaan täysin teräväkulmaisia, mutta 1/3 saa olla yhdestä kulmasta enintään tuuman verran vajaita.

Kuormaan (= 50 kuutiojalkaa) lasketaan 8 kappaletta 8 11/12 jalan pituisia 10 x 10 tuuman pölkkyjä. Kun suomalaisia ratapölkkyjä ei ole markkinoilla ollut ja ne ovat siis tuntemattomia, ei myyntiä vapaasti laivaan toimitettuna voida saada aikaan näytteitä lähettämättä.

Potaskalle minun on vaikeata saada hintaa ilman näytteen esittämistä, mutta jonkinlaista potaskaa, kaliumkarbonaattia, täällä myydään 14 shillingin hintaan sentneriltä.

Tänään minulla oli ilo ottaa vastaan kunnianarvoisa kirje tk. 10. päivältä.

Lähetin Göteborgista Helsinkiin nipun kattosäleitä (Loth) tukholmalaisen toiminimen Möller, Lindholm ja Co:n välityksellä

Suomalaisesta tärpätistä tänne on tarjottu toiminimi Carl Quist ja Co:n näyte-erä Helsingistä ja toinen näyte, jonka lähettäjä oli edesmennyt hra Reuter Oulusta ja oletan näiden herrojen valmistaneen tavaransa hyvin huolellisesti. Venäläistä tärpättiä täällä liikkuu hyvin harvoin ja sille ei ole markkinoilla noteerattua hintaa.

Näköpiirissäni ei ole mahdollisuuksia käsin sahattujen lautojen myymiseen.

Aitoa kunnioitusta vakuuttaen

F. K. Nybom

 

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: