Fredrik Cygnaeukselle, Fredrik Alceniukselle ja Fredrik Ehrströmille

Editoitu teksti

Suomi

Tukholmassa 18.6.1840

 

Kuka Teistä tämän kirjeen saakin, saa sen herra Georg Dahlquistin käsistä, traagisten roolien näyttelijältä, taiteensa suurelta mestarilta, suurimmalta täällä ja suurimmalta itse näkemältäni ja kuulemaltani. Hän on lisäksi kelpo kunnian mies, joka on käynyt läpi vastoinkäymisten koulun.

Kaikesta tästä seuraa kaksi päivänselvää johtopäätöstä. Ensimmäinen on: että Sinä heti tämän käsiin saatuasi annat sanomalehtiin suunnilleen seuraavan uutisen:

Herra Georg Dahlquist, joka on herra Stjernströmin kanssa saapunut tänne äskettäin/eilen Tukholmasta, haluaa antaa täällä roolipuvuissa näytäntöjä ohjelmassaan osia eräiden murhenäytelmän mestareiden teoksista. Isänmaassaan herra Dahlquist on syrjäyttänyt Almlöfin ei yleisön suosiosta, vaan traagisten roolien suurimman esittäjän asemasta, jossa herra Dahlquist nyt on sen täysin ansaiten, kuten vakuutetaan. Herra Dahlquistin sanotaan herättäneen huomiota erityisesti kulloinkin esittämiensä henkilöhahmojen syvälliseen tutkimiseen perustuvalla tulkinnalla sekä tämän seurauksena esityksen aidolla taiteellisuudella, jossa jokainen liike ja ele, jokainen äänen korottaminen ja hiljentäminen noudattaa suunnitelmaa. Herra Dahlquist on sen takia näyttelijä, jota suosii osa yleisöstä, ja tämän parissa hän on saavuttanut mitä parhaimman menestyksen. Tästä syystä hän on Tukholmassa voinut antaa näytäntöjä myös Teatterin ulkopuolella täysille saleille saaden runsaasti suosiota osakseen. Näissä tehtävissä häntä avustaa herra Stjernström, nuori näyttelijä, joka on itse esiintynyt kiitosta saaden traagisissa rooleissa. Toivomme jne. että nämä taiteilijat saavat Suomenkin pääkaupungissa sellaisen yleisön, jota he mieluimmin haluavat. Onhan tuollainen heidän esittämänsä toivomus nykyisin käytännössä niin harvinainen, että sillä on kaiken muun viehättävyytensä lisäksi melkeinpä uutisarvoakin. Sen täyttäminen ei liene onneksi myöskään aivan niin vaikeaa kuin erään kirjailijattaren toivomuksen, josta Tegnér on runoillut: Hänen tavoittelemansa yleisö asuu Enkeleitten valtakunnissa.

Toiseksi tästä seuraa: että Sinä hankit Dahlquistille ja hänen seuralaiselleen hyvää seuraa niiksi muutamiksi päiviksi, jotka hän siellä viipyy. Sinun itsesi lisäksi ehdotan Sjömania ja Nervanderia, joiden kautta tuttavuuksia voidaan ulottaa laajemmalle. Dahlquist ei ole vaikea henkilö ja hänet voi helposti taivuttaa lausumaan seurassa jonkin kohtauksen. Pyydä Nervanderia käyttämään tätä aiheena hänen esittelemisekseen Borgströmeille. Hänen tavalliseen seurapiiriinsä täällä kuuluu muodikkuutta tavoittelevien ylhäisyyksien lisäksi kirjailijoita, esiintyviä taiteilijoita, maalareita ja muuta erinomaista väkeä.

Toivon, että otat minun takiani hänet toverillisesti vastaan, mistä hän on luultavasti sangen kohtelaasta esiintymistavastaan huolimatta kaikkein tyytyväisin. Enempää en ennätä. Voi hyvin ja kerro terveisiä.

Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: 
Alkuperäinen