Frans Olof af Brunérille

Tietoka dokumentista

Tietoa
20.6.1865
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 20.6.1865

 

Jalosukuinen Herra Senaattori. 

 

Saan kohteliaimmin kiittää arvoisasta viestistänne 17. päivältä. Saanen sanoa, että on kauheaa elää täällä pimeydessä ja toimia tietämättä näkemysten ja asioiden tilasta.

Pyydän Herra Senaattoria olemaan täysin vakuuttunut siitä, ettei mikään minulle luottamuksellisesti annettu tieto tule muiden korviin. Tietääkseni ainoa varomattomuuteni tässä suhteessa on ollut, että olen pari kertaa senaatissa sanonut saaneeni sellaisen ja sellaisen tiedon, nimittäin asioista, joista kuka tahansa voi saada tietää. Olen kuitenkin kauan sitten saanut havaita, että tällainenkin ilmoitus antaa kateudelle liikkumatilaa, vaikka tietysti ymmärrän, että jokaisen pitäisi asioitaan (nimittäin julkisia) hoitaessaan pyrkiä hankkimaan valistusta ja johdatusta.

Mutta, kuten minulla on aiemmin ollut kunnia mainita, tiedoilla on täällä varmoja teitä julkisuuteen. Niinpä saimme tiedon uusimmista rahakysymystä koskevista suunnitelmista täkäläisen lääninkonttorin kautta.

Senaatti teki eilen asiasta päätöksen. Pöytäkirja tarkastetaan tänään. Rahaa tarjotaan – vaikka sen vaatiminen ei todellakaan ole kaunista. Valtiovarainministerin laskelma on kuitenkin ihmismäinen. Täällä on tehty yritys vaatimusten kasvattamiseksi.

Ob causas sonticas: [oleellisten syiden vuoksi] minulla on kunnia tuonnempana lähettää tiedonannosta kopio, jota pyydän Herra Senaattoria hyväntahtoisesti käyttämään.

Täältä on kerrottavana murheellisia tietoja, koska vuoden ruissato jää väistämättä kehnoksi – eikä moniaalla saada satoa lainkaan. Viimeksi mainittu tilanne vallitsee pahimmin Kuopion läänissä, Haapajärven kihlakunnassa Oulun läänissä sekä Laukaan ja osaksi Kuortaneen ja Pietarsaaren kihlakunnissa Vaasan läänissä. Sanomalehtien uutiset ovat kuitenkin todellisuutta pahempia kuten aina.

Emme ole vailla varoja vaaran kohtaamiseen. Mutta jos paljon on annettava lainaksi jopa pitkäksi ajaksi, luottokirjeen ottaminen on jälleen välttämätöntä. Kuopion lääniin pyydetään 20 000 tynnyriä rukiinsiementä ja Vaasaan 15 000 tynnyriä. Siihen on varaa. Mutta jos on ostettava jauhoja talven leipäviljaksi – silloin tarvitaan luottoa.

Jumala nähköön, miten murheellista on tämän koko kamppailun käyminen. Mutta miehekkäästi se on kestettävä.

Odottaen iloa tavata Herra Senaattori täällä minulla on kunnia erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: