Suunnitelma rahauudistusta koskeviin neuvotteluihin, elokuu 1863

Tietoka dokumentista

Tietoa
31.8.1863
Pvm kommentti: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Valtiovarainministeri sanoo:

Te voitte odottaa tammikuuhun 1864, jolloin Venäjän seteli on nimellisarvossaan.

Vastaamme: Kyllä, annamme mielellämme hopeanvaihdon odottaa tammikuuhun.

Mutta me emme halua eikä meidän pidä odottaa päivääkään Hypoteekkiyhdistyksen lainan hankkimisessa eli köyhtyneiden talonpoikiemme auttamisessa. He ovat katojen seurauksena joutuneet ottamaan velkaa.

 

Valtiovarainministeri kuuluu sanoneen:

Venäjän kruunu tulee rahauudistuksen seurauksena kärsimään tappiota Suomessa tapahtuvissa maksuissaan.

Asia ei tule olemaan näin eikä voikaan olla:

Venäjän seteli tulee olemaan arvoltaan kopeekalleen sama kuin ennen uudistusta.

Esim. venäläinen 1 ruplan seteli käy nyt Pietarissa 97 hopeakopeekasta. Jos reformimme tapahtuu tänään, saadaan siitä täälläkin 97 kopeekkaa = 3 markkaa 48 penniä suomalaisina seteleinä, ja niistä saadaan hopeaa al pari [nimellisarvoonsa]. Sama koskee Venäjän setelin arvoa suhteessa tavaraan. Sillä saadaan uudistuksen jälkeen sama määrä tavaraa kuin ennenkin, esim. 1 naula sokeria 22 kopeekalla. Nyt tavara maksaa saman verran (88 penniä) suomalaisina seteleinä. Mutta reformin jälkeen saadaan kyllä 88 pennillä suomalaista rahaa 1 3/100 naulaa sokeria. Se on suomalaista seteliä koskeva voitto, ei venäläistä koskeva tappio.

 

Valtiovarainministeri sanonee:

1. Tulee olemaan loukkaavaa, että suomalainen ruplan seteli käy enemmästä kuin venäläinen.

Meillä ei tule olemaan rupla- vaan markkaseteleitä. Ruplaseteleitä vaihdetaan 1. kesäkuuta lähtien päivittäin markkaseteleihin.

2. On noloa antaa venäläiselle sotilaalle palkka rahassa, jolla on maassa kurssi.

Pankkimme ottaa vastaan venäläisiä seteleitä Pietarin kurssiin (agio) ja antaa markkaseteleitä sotaväen palkkaukseen – kuitenkin luonnollisesti vain niin kauan, kunnes Pietarissa todella saa setelistä hopeaa.

Kuitenkaan ei pankki tule pyytämään hopeaa koko vastaanotetusta rahamäärästä, vaan 1. Se ostaa osalla siitä vekseleitä Pietarissa ja Riiassa; 2. se pitää osan siitä kauppiaittemme käytettävänä Pietarin kanssa käytävää kauppaa varten, mikä tulee vaatimaan paljon Venäjän rahaa, koska uudistuksen seurauksena lakkaa Suomen setelirahan vaihto Pietarin vaihtokonttorissa.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: