Robert Wilhelm Ekmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
2.10.1863
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 2.10.1863

 

Suuresti kunnioitettu Herra Hovimaalari! 

 

Lupauksen mukaan minulla on kunnia ilmoittaa Keisarillisen Senaatin päätös valtiopäivämaalauksen niistä yksityiskohdista, jotka Herra Hovimaalari halusi saada täsmällisemmin määritellyiksi, nimittäin suostutaan ja myönnytään siihen:

1. että taulun leveys on 7 (seitsemän) kyynärää ja korkeus 5 ½ kyynärää [4,6 m x 3,27 m]

2. että valtiosali saadaan siinä esittää leveämpänä kuin se todellisuudessa on;

3. että aiheeksi otetaan se hetki, jolloin Hänen Majesteettinsa piti valtaistuinpuheensa;

4. että valtaistuinkatoksen yläpuolella oleva lehterin kaide saadaan suunnilleen tämän leveydeltä peittää verholla, jonka keskelle sijoitetaan Suomen vaakuna.

Yksityinen lisäykseni tähän neljänteen kohtaan on olettamus, että koska vaakuna ja verho koristavat heikommin valaistua osaa salista ja kuuluvat taustaan, niitä ei värien käytön avulla nosteta liian räikeästi vaatimaan katsojan huomiota.

Huolehdin lisäksi siitä, että asia saatetaan Hänen Majesteettinsa tietoon, ja olen varma tämän päätöksen hyväksymisestä. Tämä seikka ei siis estä pitämästä kysymystä jo ratkaistuna.

Vaikka muodollista sopimusta ei tarvita, Herra Hovimaalarin kirjallinen suostumus ehtoihin kuitenkin puuttuu, joten pyydän lisäksi nöyrimmästi, että minua kunnioitettaisiin kirjeellä, jossa todetaan, että kun matkasta tänne on maksettu korvausta 100 markkaa, maksamatta on ainoastaan sovittu palkkio 12 000 markkaa.

Erinomaisinta kunnioitustani ja ystävyyttäni vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Suuresti kunnioitetun Herra Hovimaalarin

nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: