Morgonbladet nro 169, 25.7.1876: Helsingfors Dagbladin laskuun

Tietoka dokumentista

Tietoa
25.7.1876
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingfors Dagblad on otsikolla ”Kirjeenvaihtoa” ja petiittikirjasimella julkaissut meidän pyytämämme ilmoituksen, milloin ja missä lehti on lainannut sanatarkasti ehdotuksen valtiopäiville 1863 koskien takausta Hypoteekkiyhdistyksen ulkomaiselle lainalle, sekä valtiopäivien vastauksen täydellisenä.

Kunnioitettu lehti viittaa meille numeroonsa 83. Nyt Dagbladetin lukija, joka kenties on huomannut huolellisesti kätketyn ”kirjeenvaihdon”, mahdollisesti luulee, että kyseiset lainaukset todella ovat luettavina mainitussa numerossa 83.

Dagbladet sanoi valheeksi väitteemme, että lehti on kiistakirjoittelussaan pimittänyt lukijoiltaan tiedon yllämainituista, meidän julkaisemistamme asiakirjoista. Lupasimme silloin tunnustaa ja pyytää anteeksi virheemme, heti kun Dagbladetin toimitus suvaitsee ilmoittaa, missä ne ovat lehdessä luettavissa. Dagbladet viittaa meille nyt numeroon (83), josta niitä ei löydy. Minkä nimen ansaitsee tällainen rehellisyys?

Dagbladet koettaa kai vetäytyä leikistä tunnustamalla, että toimitus ei ole julkaissut kyseisten asiakirjojen sanamuotoa täydellisesti, vaan julkaissut ”meidän” (lehden) esittämän sanamuodon asiakirjojen sisällön erittelyn yhteydessä. Mutta uusi veruke ei lehteä auta – esityksen verba formalia [sananmukainen toisto] vie vain muutaman rivin. Mutta niissä ei tietenkään ole mitään rahauudistuksesta, josta valtiopäivillä ei ollut mitään päätettävää, koska Majesteetti oli siitä jo määrännyt. Ja talonpoikaissäädyn lausuntoa, kuten sanottu, lehti oli lainannut virheellisesti, juuri numerossa 83, mutta jätti sen painamatta, vaikka olimme siihen kehottaneet.

Rehellinen lehti lopettaa: ”Olemme vain sanoneet, että Morgonbladet on lausunut epätotuuden, kun se on syyttänyt meitä siitä, että olemme pimittäneet lukijoiltamme mainittujen asiakirjojen sanamuodon. Ja epätotuus se on ja sellaisena pysyy; sillä olemme esittäneet asiakirjoista kaiken rahauudistukseen kuuluvan”.

Tekosen kruunaa tämä viimeinen veruke, jonka olemme kursivoineet. Sillä Hänen Majesteettinsa ehdotus, toisin sanoen se mitä valtiopäiville ehdotettiin, ja valtiopäivien suostumus siihen, koskevat vain ja yksinomaan takausta hypoteekkiyhdistyksen lainalle, ei rahauudistukselle. Juuri siitä Dagbladet on koettanut pitää lukijansa tietämättöminä.

Kuten esitetystä näkyy, meidän tietomme pitää ja Dagbladetin jatkuva puhe epätotuudesta on silkkaa hävyttömyyttä.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: