Morgonbladet nro 119, 25.5.1872: Onnettomuutta tuottava ehdotus

Tietoka dokumentista

Tietoa
25.5.1872
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Talousvaliokunta on mietinnössä armolliseen ehdotukseen koskien mm. paloviinan valmistusta rikastuttanut asiasta tulevaa asetusta onnettomuutta tuottavalla ehdotuksella, josta on toivottava, että säädyt sen hylkäävät.

Valiokunta ehdottaa §:ään 47 vähittäismyynnin ja anniskelun verottamisesta sekä §:ään 50, että vero jaetaan viinanpolttorahaston ja asianomaisen kunnan kesken.

Jos maaseutu, kuten valiokuntakin todistaa, viinan tehdaspolton kaudella on voitu säästää viinantulvan turmiolta, niin jokaisen, jolla asiasta on mitään käsitystä, täytyy varmaan huomata, että syynä siihen on ollut se, että kunnilla ei ole ollut eikä niillä ole voinut olla mitään tuloja viinan valmistuksesta tai vähittäismyynnistä tai anniskelusta.

Tämän nykyisessä laissa olevan suuren edun valiokunta haluaa nyt hävittää. Sen ehdotus luo houkuttelevan kunnantulon, joka voi saada kansan unohtamaan, että se perustuu sen omalle ruumiilliselle ja henkiselle tuholle – vaikka varmasti suurin osa tuhosta lankeaa sen kansanluokan osaksi, jolle tulosta ei ole mitään hyötyä.

Jos lukee valiokunnan perustelut (Mietintö sivu 11) niin huomaa miten kestämättömät ne ovat. Verolla maksetaan salakapakoiden jahtaamista, vaikka valiokunta ennustaa saman verotuksen lisäävän niitä. ”Näistä perusteista lähtien” valiokunta tekee ehdotuksensa. Näissä ”perusteluissa” ei edes mainita sitä, että kunnille puuhataan uutta tuloa – vaikka sitä on pidettävä ehdotuksen varsinaisena tarkoituksena.

Jos se onnistuu menemään läpi, ilmiselvänä seurauksena on, että moni kaupunkien lähellä sijaitseva kunta avaa myyntipaikkoja ja kapakoita; sillä miksi pitäisi maksaa veroa kaupungeille? Sen kannattavuus ja kunnallisverojen hyvää tekevä väheneminen houkuttelevat toisia kuntia seuraamaan perässä, ja muutamassa vuodessa maa on siunattu kapakoilla kaikkien teiden ja polkujen varsilla.

Näköjään on uskottu, että aiemmin maasta ei ole löytynyt ketään niin viisasta, että olisi kyennyt keksimään tätä ihanuutta.

Kunnia ja ylistys niille valiokunnan jäsenille, jotka ovat liittäneet ehdotukseen eriävän mielipiteen.

J. V. S.