Karl ja Hanna Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

10.12.1864

 

Rakas Pappa 

 

Minä sain käytöksestä 9 ja ahkeruudesta ja tarkkaavaisuudesta 8 ja edistymisestä 8. Ja keskiarvo noussut 3:lla. Ja pojat on saaneet liukumäen valmiiksi ja sillä on kiva liukua.

Ja minä saan joka kerta ajaa Heimbürgerien hevosella koulusta kotiin eikä päiväkirjaan ole tullut yhtään huomautusta. Me on luettu koko suomi ja kerrataan sitä. Ja keräsimme kynttilöitä Lusien päiväksi. Ja Aminoff on ultimus valmistavalla luokalla ja minä olen priimuksen jälkeen 13.

Ja maisteri sanoi että saan pitää arvosanavihkoa kunnes Pappa tulee kotiin. Ja sitten Pappa kirjoittaa nimensä alle. Olisiko Pappa kiltti ja kirjoittaisi minulle milloin Pappa tulee kotiin Helsinkiin.

Wille kävi tänään luistelemassa sillä radalla jonka eräät miehet olivat lakaisseet puhtaaksi lumesta eteläsatamassa. Ja huomenna minäkin menen sille radalle luistelemaan. Kaikki olemme terveinä ja voimme hyvin. Paljon terveisiä Ninni ja Wåla Baranoffskille.

Papan oma poju Karl Snellman

 

Rakas Pappa!

 

Pistän kaikessa kiireessä pari riviä Kallen kirjeen mukana. Minä tulin juuri täti Josefine Pippingin luota jossa olin Tengströmien kanssa aamupäivällä. Kun Kallen kirje on jo valmis (en uskonut että se ehtisi tähän postiin) haluan heti ilahduttaa Pappaa sillä että kaikki on hyvin täällä kotona. Me ollaan malttamattomasti odotettu kirjettä Papalta. Kuvernööri Alfthan kävi tavatakseen Papan ja odottaa myös malttamattomana tietoa milloin Pappa tulee takaisin. Pappa varmaankin huvittuu kun kuulee maisteri Bolinin väittelystä joka tapahtui tänään. Se meni kuulemma oikein kehnosti niin ettei ole toivoakaan että hän saisi sen virkapaikan. Kävin tänään Mamselli Frasan luona puhumassa poikien tanssikoulusta, ilmoitin sinne vain Hinnin ja Jannen, Ville pääsee varmaan myöhemmin jos Pappa haluaa. Ei se kumminkaan ole halvempaa veljeksille niin kuin Ville kirjoitti, 10 ruplaa jokaiselta.

Ajattelin maisterin suosituksesta päästää pojat sunnuntaina näytelmää katsomaan. Siellä esitetään ”Päivä sarastaa” joka on kuulemma oikein hyvä ja sovelias. Robert Castrén menee heidän kanssaan. Ei kai se Papan mielestä haittaa. – Näkemiin rakas Pappa, en millään kerkiä enempää. Kohta meillä on päivällinen. Tule pian takaisin pyytää Papan Hanna.

Onko Pappa hyvä ja tuo meille kaikille tervetulleen joululahjan – Papan muotokuvan.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: