Karl Alexander Slöörille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Hki 30.3.1865

 

Korkeasti oppinut Herra Johtaja. 

 

Vaikka jo on päätetty, että suomenkielisen [Virallisen] lehden johtaminen annetaan Herra Johtajan tehtäväksi, asia on kuitenkin esiteltävä senaatissa. Senaattori Nordenheim ei ole halunnut esittelyä suorittaa, koska Pietarissa on virinnyt ajatus virallisen lehden uudelleenjärjestelystä, kun Berndtsonin kanssa tehty sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Mainittu uudistus saattaisi vaikuttaa suomenkieliseen lehteen tulevien virallisten ilmoitusten julkaisutapaan ym. Ja senaatti lykkäisi asian käsittelyn joka tapauksessa siihen saakka, että uudistuksesta on saatu ratkaisu aikaan.

Älkää olko levoton. Jokaisen asian on kuljettava omaa rataansa.

Ellei mitään olisi kuitenkaan vielä tehty, sanoisin: Älkää irtisanoutuko virastanne! Älkää vuokratko asuntoa. Jos jotakin on peruutettavissa, tehkää se nyt. Sanon tämän kuitenkin vain sen takia, että ympärilläni kaikki ovat levottomia – kuten Herra Johtaja itsekin. Jos tällaisen askeleen astuu kovin vastahakoisesti, siitä voi tuskin kokea tyydytystä. Lisään, ettei Herra Johtajan tarvitse omasta puolestaan pitää itseään mihinkään sitoutuneena. Suostumuksen voi peruuttaa täysin vapaasti, ja täällä tapahtuneen viivytyksen takia siihen on riittävät perusteet.

Olkaa ystävällinen ja ottakaa yhteys valtioneuvos Molanderiin – osoite luultavasti Hôtel de France. Kysykää häneltä, onko virallisen lehden julkaisemiseen tulossa muutoksia. Ja jos jokin seikka tuntuisi arveluttavalta, yrittäkää silloin peruuttaa se, mitä olette ehtinyt tehdä. Herra Johtaja pidetään varmasti koulun palveluksessa ilomielin.

Valtioneuvos Nordenheim lupasi tänään kirjoittaa Molanderille. Minäkin lähetän muutaman rivin.

Jos Herra Johtaja voi rohkealla ja iloisella mielellä siirtyä uuteen tehtävään, voitte luottaa siihen, ettei kukaan täällä halua juonittelemalla pilata asiaa.

Terveisiä viehättävälle pikku rouvalle. – Kunnioittavasti ja ystävyydessä

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: