Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 19.6.1862

 

Rakas Veli! 

 

Tähän mennessä minulla ei ole ollut luotettavia tietoja kirjettä varten. Nyt paroni Langenskiöld on palannut Pietarista. Hän toi tiedon, että rahakysymyksen ratkaisu on varma asia. Hopeamarkasta nimittäin tulee ainoa laillinen maksuväline – heti kun Suomen Pankki voi ryhtyä vaihtamaan hopeaa.

Tämä hetki kun saattaa olla vielä vuoden päässä. 1. Liikkeellä ei ole lainkaan hopearahaa, ja pankin kerrotaan pelkäävän aloittamista, ennen kuin 1 ½ miljoonaa on käytettävissä sen nykyisen hopeavarannon lisäksi, 2. Valtiokonttori pelkää, että sen kotimainen laina irtisanotaan ja se joutuu maksamaan hopearahalla.

Tämä laina, 4 %:n obligaatioita ja Saimaan kanavan obligaatioita, on sen takia muutettava kiinteäksi kuoletuslainaksi. Uskotaan, että tämä laina on otettava ulkomailta, ja siten toivotaan maahan saatavan hopeaa.

Kun näin on tapahtunut tai kun ainakin rahat ovat otettavissa hyllyltä tarvittaessa eli mainittujen kummankin obligaatiolajin virratessa lunastettaviksi, halutaan pankissa yhtyä vaihtamaan rahaa hopeaiseksi.

Venäjän ja Suomen seteleiden arvojen suhteessa ja ulkomaanvaluuttojen kurssissa ei toistaiseksi tapahtune muutosta. Varmaankin odotetaan aikaa, jolloin vientikauppiaat (ovat kotiuttaneet rahat) asettaneet maksettaviksi trattansa eivätkä tuontikauppiaat ole vielä maksaneet – luultavasti loppusyksyä. Tämä saattaisi siis tapahtua ensi syksynä eli 1863 – jos kyseessä oleva laina on silloin saatu sovituksi.

Pidän Pentzinin paperit hallussani ja pyydän, että saan käyttää tietoja hallitusvallan ja metsähallituksen menettelystä. Minusta näyttää selvältä, että talonpoika saa sen määrän tervaa, tukkeja ***, johon hänellä on oikeus vuoden 1841 asetuksen mukaan – se ei kuulu kenellekään, mitä valtio metsilleen tekee.

Kuvernöörinviraston menettely näyttää sen sijaan sairaalta. On päivänselvää, että se on kiirehtinyt pitämään katselmuksia ja hyväksymään hakkuita ennakolta moniksi vuosiksi ehtiäkseen ennen metsähallitusta ja hankkiakseen talonpojille ja sahoille tukkipuita enemmän kuin näillä on ollut oikeus saada. Syyt ovat voineet olla millaisia tahansa. Oikeuteen perustuvaa menettely ei selvästikään ole ollut.

Rakkaita terveisiä vaimollesi ja lapsillesi. Muuttumattoman alttiisti.

Ystäväsi ja veljesi

Joh. Vilh. Snellman

 

PS Huhu rahan vaihtumisesta levinnee pian. Jätä asia kuitenkin vain meidän kahden tietoon äläkä myö­hemminkään mainitse, kuka siitä on Sinulle kertonut.

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: