H:gissä 22.4.1877
Suuriarvoinen Herra Lehtori ja Ritari.
Suokaa anteeksi, että olen jättänyt arvoisan kirjeenne vastaamatta näin pitkään. En kuitenkaan vielä tiedä, mihin tämä pitää lähettää. Luentoilmoituksesta kuitenkin havaitsen, että Hra Lehtori on vielä Helsingissä.
Olette tervetullut käymään luonani, mieluimmin illalla klo ½ 8:n jälkeen, vaikka olen yleensä tavoitettavissa myös aamupäivisin klo 9–12.
Lähetän kuitenkin takaisin Arwidssonin kannanotot. Niistä näkyy, että ne ovat hänen nopealiikkeisen mielensä tuotteita. Tiedän, että hän on aina ollut hyvä ystäväni, johon olen myös aina ollut kiintynyt ja jota olen kunnioittanut.
Jos Arwidsson on toista mieltä, se on joutavaa kuvittelua. Arwidsson nyt kuitenkin kävi ankaraa kamppailua liberaalisia sanomalehtiä vastaan, aina vähintäänkin tuomitsi ne ja myös ”Frejan koplan”, johon minä kuuluin, vaikka ei lakannutkaan suhtautumasta täysin ystävällisesti henkilöihin – Blancheen, Melliniin, Carléniin, Göranssoniin. Kopla ei todellakaan ”tiennyt mitään” politiikasta ym., mutta lehti oli henkevä ja näykki Lars Hiertaa Arwidssonin suureksi harmiksi. Ruotsalainen Aftonbladet [Hiertan sanomalehti] olikin siihen aikaan hyvin epärehellinen julkaisu, ja koplan harmistuminen ”lurjukseen” oli vilpitöntä.
Väite, että olisin puolustanut ”Strauss-kirjaa”, ei pidä paikkaansa. Se oli kehno tiivistelmä Straussin teoksesta ”Leben Jesu” [Jeesuksen elämä]. Totta toki on, että sattuneesta syystä kirjoitin nimettömästi puolustaakseni julkaisijaa (oikeastaan Hierta, näennäisesti Aftonbladetin taideavustaja Streklund), jota syytettiin painovapausrikoksesta. Viranomaisten lakkauttamisvallan takia tuolloin ei voinut kaataa lasiin puhdasta viiniä. Puolustus oli varmaan muutenkin huonoa. Luullakseni valamiehistö antoi kuitenkin vapauttavan päätöksen – ja kirja vaipui ansaitsemaansa unohdukseen.
Muuten minulla ei ole mitään huomauttamista. mutta saattaisin varmaankin antaa monia pieniä lisätietoja suullisesti. Tämän takia ja muutenkin, jos aikanne sallii, olette hyvin tervetullut tapaamaan
Suuriarvoisen Herra Lehtorin
nöyrintä palvelijaa
Joh. Vilh. Snellmania