Johan Hugo Emmerik Nervanderille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 23.1.1849

Veli Janne! 

 

Kirjoitan Sinulle iloisesti varmana siitä, että isäsi ”kirjoituksista” tulee sangen hyvä teos laajemmalle yleisölle. Olen parhaani mukaan kirjoittanut johdannon teoksen ”tieteelliseen” osastoon ja kuvaillut siinä vainajamme toimintaa tällä suunnalla. Ehdotan, että uudelleen painettavaksi ja julkaistavaksi otetaan: 1. Ranskan instituutin asiakirjoissa 1833 julkaistu muistio; 2. Hessille osoitettu kirje, joka on julkaistu Pietarin akatemian tiedotuslehdessä 1846; 3. Tiedeseuran vuosijuhlassa pidetty puhe – on olemassa käsikirjoituksena; 4. Lukuyhdistyksessä pidetty esitelmä.

Nyt jätän Sinulle seuraavat asiat pikaisesti hoidettavaksi ja pikaista vastausta odottaen:

1. Yliopiston kirjastosta on hankittava käsiin se Ranskan akatemian tiedotuslehti tai asiakirjajulkaisu, jossa on julkaistu joko isäsi 19. joulukuuta 1833 pitämä esitelmä, joka koski hänen keksimäänsä galvanometriä, tai Ampèren tästä keksinnöstä esittämä raportti tai ehkä molemmat.

2. On selvitettävä, minä (Tiedeseuran) vuosipäivänä isäsi puhui uusimmista havainnoistaan, jotka koskivat a) auringon lämpimyyden ja erityisesti b) auringon valoisuuden vaiheittaisia muutoksia ja siis auringon luonnetta jaksoittain vaihtelevana tähtenä;

3. kerrottava minulle, onko isäsi lähettänyt Pietarin Tiedeakatemialle mitään tiedonantoa, joka koskee kohtaa b) = auringon valoisuuden jaksoittaista vaihtelua ja hänen auringon säteilystä tekemiinsä havaintoihin perustuvia laskelmia.

4. On joka tapauksessa otettava huolellisesti talteen kaikki laskelmat, jotka se hölmö laskija (mikä hänen nimensä onkaan?) on tehnyt isäsi ohjeiden mukaan.

Huom. Ellei nimittäin Pietariin ole mennyt minkäänlaista tiedonantoa, niihin on hautautunut suuri aarre, josta isäsi saa kunniaa ja tiede hyötyy.

5. Lisäksi on selvitettävä, mitä muita esitelmiä isäsi on pitänyt Tiedeseuran juhlapäivinä; on saatava tieto ennen kaikkea viimeiseksi jääneestä, jos se on jokin muu kuin edellä mainittu.

Kaikissa näissä asioissa saat apua Boreniukselta. Kerro hänelle minulta ystävällisiä terveisiä ja pyydä, jos tarvitset, häneltä kirjalliset vastaukset kuhunkin kohtaan. Lähetä ne sekä mainittu ranskalainen julkaisu minulle ensi tilassa.

6. Käy varakanslerin puheilla ja kysy, voiko hän ilman suuria hankaluuksia järjestää oikeuden isäsi Saimaan kanavakomitean pöytäkirjoihin esittämien lausumien käyttöön;

Huom. Siellä on varmasti lausuma, joka sisältää kustannusarvion tarkennuksen ja on vaikuttanut arvion alentamiseen.

Lisäksi: voiko hän saada salaneuvos Haartmanilta käytettäväksi isäsi ehdotuksen teollisuuskoulujen perustamisesta; se on jätetty joko yksityisesti Haartmanille tai teollisuusjohtokunnan nimissä senaatille.

Toiseen osastoon nimittäin sijoitetaan ”muita kirjoituksia”, mm. ote yleistä koululaitosta koskevasta ehdotuksesta sekä kanava-asiaa koskeva muistio, jotka ovat käsikirjoituksina minun hallussani, sekä muistiinpanoja matkoilta. ”Kolmantena osastona” ovat sitten runot.

Ilahdutin vaimoani kertomalla, että Sinä ja Augusta olette tulossa tänne jouluksi. Kerro sydämellisiä terveisiä koko perheelle

ystävältänne Snellmanilta.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: 
Alkuperäinen