Johan Fredrik Hackmanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
24.8.1863
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Viipurissa 24.8.1863

 

Suuresti kunnioitettu Herra Senaattori! 

 

Koska en pysty ilmaisemaan ajatuksiani virheettömästi ruotsin kielellä enkä halua käyttää kirjoitusapua, otan vapauden esittää lupaamani ilmoituksen Teille saksaksi.

Uskon voivani saada täältä kokoon ainakin 100 000 hopearuplan arvosta venäläisiä 5 prosenttia tuottavia obligaatioita vaihdettavaksi 6 prosenttia tuottaviin 2–3 vuodessa maksettaviin Suomen Pankin sitoumuksiin, mutta omistajat haluavat kuitenkin saada papereistaan niistä maksamansa täyden arvon, vaikka Pietarin pörssin noteeraus 5 prosentin obligaatioille on nyt vain 97. Minulle tarjotaan myös rautatieosakkeita 20 000 ruplan arvosta päivän kurssiin.

Ei varmaankaan olisi vaikeaa saada kokoon vielä 80 000–100 000 ruplaa 1–2 kuukauden kuluessa, jos kapitalisteille annetaan aikaa Suomeen sijoittamiensa rahojen kokoamiseen, mutta se haittaisi kotimaista liiketoimintaa, mitä Te, Herra Senaattori, halusitte välttää.

Odottaen suopeaa ilmoitustanne siitä, miten kyseessä olevien arvopapereiden kanssa on meneteltävä, minulla on kunnia asiaan kuuluvaa kunnioitusta vakuuttaen olla

Herra Senaattorin

alttein palvelija

J. F. Hackman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: