Herman Kellgrenille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 23.1.1849

 

Parahin Veli 

 

Kiitos kirjeistäsi. Olen saanut tuoreempia tietoja isäsi välityksellä, mm. kirjakauppakaavailuistasi.

Toivon hyvän asian tähden, ettet pahastu siitä, että neuvon Sinua luopumaan ajatuksesta. Jos olisit sinnitellyt pitkähkön ajan saavuttamatta ulkonaista menestystä, en antaisi luopumisneuvoa. Nykyisessä tilanteessa katkaiset opintosi kesken. Luottamus tieteelliseen innostukseesi ei voi säilyä eikä kukaan pidä tarpeellisena järjestää Sinulle tilaisuutta päästä kirjoittajan uralle. Toisaalta on aivan oikein, että näin käy; et nimittäin pysty palvelemaan kahta herraa. Sinulla on vielä liian vähän tottumusta, toista luontoa, kyetäksesi voittamaan käytännön elämän opiskelulle aiheuttamat esteet – jos niitä koskaan edes voidaan voittaa. Toiseksi taloudelliset laskelmasi ovat aivan liian toiveikkaita. Jos kirjakaupan vuosimyynti on ensimmäisinä neljänä vuotena 6 000 hopearuplaa, tulos on hyvä. Jos tuo raja ylitetään, kaikki ylimääräinen varmaankin kuluu korkoihin vähitellen varastoon kertyvästä ilman palautusoikeutta ostetusta myyntitavarasta. Niistä 15 prosentista, jotka laskelmien mukaan jäävät liikevaihdon tuotoksi, vaikkakin tämä osuus ylittää harvoin 12–13 prosentin tason, ahmaisevat vuokra ja palveluskunta 8 prosenttiyksikköä. Jäljelle jää 300–420 hopearuplaa. Kirjapaino, jolla ei ole suuria omien vanhojen kustannustuotteiden varastoja, tuottaa niin huonosti, että havaitset esim. Ruotsissa useimpien kirjanpainajien ajautuvan vararikkoon, kun taas useimmilla kustantajilla ei ole omaa kirjapainoa. Meillä hinnat ovat hieman korkeampia; ne kuitenkin alenevat vuosi vuodelta. Faktori syö hyvinkin ensimmäisen vuoden tuoton. Neuvoisin mieluummin perustamaan kustannusliikkeen ilman kirjapainoa. Kustantamo taas on meidän sensuurioloissamme ja niukkaa yleisöä palvelevana pääomia ja kärsivällisyyttä vaativa liikeyritys. Askeettiset suomalaiset kynäntuotteet ovat tunnetusti tuottoisimpia. Niiden varassa elävät jo Frenckell sekä pietistien oman kirjakaupan ja heidän rahojensa tukema Lundberg Vaasassa sekä osaksi Vasenius. Suunnilleen 3–4 prosentin tuottoa, kun 5 prosenttia lasketaan kirjavaraston korkokustannukseksi, voidaan pitää hyvänä tuloksena. Vuotuista 1 000 hopearuplan nettotuottoa varten tarvitaan siis kustannustuotteisiin sidottu ainakin 25 000 ruplan pääoma. Ota nimittäin huomioon, että 25 prosenttia kuluu lähetyksiin ja myyntiprovisioihin. Kirjakaupan osalta muistutan erityisesti siitä, että Kustannusyhdistyksellä on yksinoikeus ruotsalaisten kustannustuotteiden myyntiin. Ellei Sinulla ole ennakolta sen lupausta, että saat myyntioikeuden – eikä sitä anneta, niin kauan kuin yhdistys on tyytyväinen vanhoihin kirjakauppoihin – joudut ottamaan suuren osan ruotsalaisesta myyntivarastostasi helsinkiläisiltä kilpailijoiltasi, jotka ottavat korvaukseksi 5 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan kirjakaupasta ja kustannusliikkeestä voi ajan mittaan kehittyä jotakin; mutta kuluu varmaankin 5–10 vuotta, ennen kuin voit odottaa niiden tuottavan merkittävästi voittoa. Kirjapaino on kelvoton hanke, ellei ole omien painotuotteiden vanhaa varastoa. Simeliuksen painolla on privilegio Finlands Allmänna Tidningin, julkisten kuulutusten jne. painamiseen, Frenckellillä katekismukseen, virsikirjaan jne. Vasenius, jolla ei tuollaisia privilegioita ole, on sitä vastoin luopunut kirjapainostaan. Yhtiökumppani merkitsee voiton puolittumista tuottamatta etua, ellei hän anna yritykseen suuria summia.

Ja kaiken tämän lisäksi tällaiset yritykset vaativat miehensä. Kirjallisuudelle saat sanoa hyvästi. Siitä et saa minkäänlaista tyydytystä. Kunhan vain olisi hyviä kirjailijoita, kustantajista ei ole puutetta. Näethän, että surkein roska käy kaupaksi.

Olet kuulemma ottanut Suomettaren haltuusi. Vaikka sydämestäni toivon menestystä ja yritän edelleenkin edistää sitä, en voi kuitenkaan salata pelkoani, että saat sen parissa tarpeeksesi kustannustoiminnasta, vaikka sanomalehden kustantamo on ainakin 10 kertaa kaikkea muuta parempi vaihtoehto. Joudut kuitenkin havaitsemaan, miten vaikeaa lehden ylläpitäminen on ilman ilmoituksia ja julkaisemalla uutisia, joita yleisö on tottunut etsimään muualta.

Uskoakseni sikäläiset herrat suhtautuvat myös Romaanikirjastoon liian kevytmielisesti. Ette varmaankaan muista, ettei suomenkielistä proosaa ole vielä olemassa uskonnollisia kirjoituksia lukuun ottamatta eikä meillä ole yhtään suomenkielistä kirjailijaa, jolla voitaisiin sanoa olevan kirjoitustyyli. Suometar menestyy huonosti, koska se ei ole pystynyt luomaan proosaa eikä kehittämään omaa tyyliään. Huom. Tätä varten tarvitaan alkuperäistä luomiskykyä ja nykyaikaisen kirjallisuuden tuntemusta. Tyyliä ei voi olla siellä, mistä nämä molemmat puuttuvat. Kalevalasta peräisin olevien muotojen punominen yhteen ei ole proosaa eikä runouttakaan. Ihminen, joka puhuu suomea lapsuudestaan saakka, vaatii aivan aiheellisesti tekstiä, joka on pureskelematta ymmärrettävissä. Ajatuksen selkeys on proosan A ja O. Et kuitenkaan kuule toimittajien piirin ulkopuolelta yhtään ääntä, joka ei manaile Suomettaren epäselvää kieltä. Kanavan kieliasu oli paljon parempi, ja Gottlundin kieli on kaikista kielioppivirheistä huolimatta parasta – vaikka viimeksi mainitusta voidaankin sanoa, ettei hänen proosassaan ole kerrassaan mitään sisältöä. Löytyykö romaaneille suomentajaa? Epäilen sitä. Pitäkää huoli siitä, että ainakin ensimmäisten vihkojen jokainen lause punnitaan kultavaa'alla. Maksakaa hyvin, mutta vaatikaa paljon. Muuten yritys menee nurin, ja minun ohellani moni muukin ryhtynee ankaraksi moittijaksi. – Kerro lämpimiä terveisiä ukko Tengströmille ja perheelle. Kerro, että Törnegren siirsi jo syyskuussa Jahrbücher der Gegenwartin Cygnaeuksen nimiin.

 

PS Minun on vielä mainittava, etten ole suinkaan kiukustunut Litteraturbladetia koskevasta ehdotuksesta ja voin luopua lehdestä kaipausta tuntematta. Ole ystävällinen ja kysy myös Gröndahlilta ja Dannbergilta painotyön hintaa. Paperia voidaan saada Helsinkiin helposti Tampereelta, jossa sitä vielä on. Korjausluvusta ja korjausten valvonnasta voidaan ehkä maksaa 1 hopearupla 50 kopeekkaa arkilta. Toimituksen palkkioksi jää silloin noin 3 1/2 hopearuplaa arkilta. Toteat, ettei se houkuttele. Tilauskanta on kuitenkin tähän asti ollut hieman suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Voi hyvin!

Veljellisesti

Snellman.

 

Vielä: Minusta ja monista muistakin tuntuu sangen pahalta, jos siirryt harjoittamaan ammattia, jossa tavoittelet rahallisia ansioita. Jo sitä koskeva huhu vahingoittaa asemaasi mielipidekentässä.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: 
Alkuperäinen