Georg Zakarias Yrjö-Koskiselle

Tietoka dokumentista

Tietoa
10.12.1861
Pvm kommentti: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[1861]

 

Vaikka minulla ei ole asiasta mitään erityistä esitettävänä, en kuitenkaan halua jättää sanomatta mielipidettäni siitä, miten voisit hyödyllisimmin järjestää matkasi.

Ensin minun on kuitenkin mainittava, ettet saa matka-apurahasta virallista ilmoitusta. Ilmoittautuminen matka-apurahaa varten on nimittäin yksityinen hakemus. Sinun ei myöskään tarvitse lunastaa mitään asiakirjaa. Rahat maksetaan rehtorille esitetyn suullisen pyynnön perusteella, luullakseni kahdessa erässä, puolivuosittain etukäteen.

Nyt olisi eduksi, jos julkaisisit ennen professuurikysymyksen ratkaisemista tutkimuksen Ruotsin historiasta tai muusta historiasta, esim. Euroopan valtioiden ja kansakuntien vakiintumisen ajalta, josta mainitset hakemuksessasi.

Pariisissa, jonne aiot, voi varmaankin saada kokoon jotakin tähän aihepiiriin kuuluvaa joko Ranskan tai Englannin tai molempien asioista. Neuvoisin siis: opiskele ranskaa innokkaasti ja parleeraa parlööri kourassasi kollegasi Laurénin kanssa. Matkusta suoraan Pariisiin heti kun vedet aukeavat. Ota siellä palvelukseesi maître [hovimestari, miespalvelija]. Se ei maksa paljon. Ongelmana ei ole auttavan puhetaidon saavuttaminen, vaan ranskalaisten puheen ymmärtäminen. Asetu lisäksi asumaan yksityisen perheen luo. Kolmessa neljässä viikossa olet täysinoppinut. Kaikki tämä vaiva on kärsittävä, jotta voisit puhua jollekulle ranskalaiselle kynäniekalle tai historiantutkijalle ja kirjastomiehelle. Pyydä puheille pääsyä varten suosituskirje Cygnaeukselta, mutta lupaa, ettet käytä sitä ennen kuin parleeraat kunnolla.

Saatpa teoksesi valmiiksi tai et, matkusta sitten Tukholmaan – ja käyt paluumatkalla tietysti katsomassa Saksan taidekokoelmia, luentosaleja ja professoreita. Tutustu alasi nuoriin tutkijoihin. Suomea koskevat tilasto- ym. tiedot nousevat kaikkialla keskustelunaiheiksi. Painata sitten kyseessä oleva teos Tukholmassa – (tai Örebrossa). Tee Tukholmassa arkistotyötä lisäopinnäytettäsi varten. Jo nyt puhutaan nykyaikaisesta historiantutkimuksesta, jota ei voi olla ilman arkistotutkimuksia. Viivy siellä loppusyksyyn 1861 – tarvittaessa kauemminkin. Lisäopinnäytteen esittämiseen saa aina lykkäystä. Kirjoita myös lisäopinnäyte ruotsiksi.

Rahat eivät riitä – sehän on selvä. Sinun onkin uskaltauduttava ottamaan velkaa. Jos asiat käyvät muuten liian hankaliksi, voit toki antaa perheesi tulla Tukholmaan kesän 1861 alussa.

Nämä suuntaviivat ovat sellaisia kuin ovat, kun en tunne Sinun omia tieteellisiä suunnitelmiasi. Annan niiden kuitenkin kulkea mukana. Olen edelleenkin kunnioittavasti ja ystävyydessä

veljesi ja palvelijasi

Joh. Vilh. Snellman

 

PS Omien teosten arvosteluun en neuvo vastaamaan. Mutta jos vastaus koskee vain ja ainoastaan tieteellisen kysymyksen selvittämistä, se käy laatuun; kuitenkin sävyn on aina oltava mitä kohteliain – olkoonpa vastaväittäjä miten merkityksetön tahansa.

Suo anteeksi tämän ystävällisen neuvon suorasukaisuus.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: