Fredrik Cygnaeukselle

Tietoka dokumentista

Tietoa
1.8.1840
Pvm kommentti: 
Tarkka päiväys ei tiedossa. Merkitty kuun alkuun
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Elokuussa 1840

Mi Friderice! 

 

Runoelmasi alkuun en ollut kovin tyytyväinen, koska se ei ole kyllin selkeä. Esim. sivuilla 2 & 3 on siirtymiä, joita en käsitä. Myöhempiä jaksoja lukiessani ilahduin ja lämpenin täysin, kunnes löysin itseäni koskevat säkeet. Olet luovuttanut minut tataarien saaliiksi ja tehnyt runoelmasi jakelemisen täällä minulle kiusalliseksi – mutta kun sille nyt ei mitään voi, niin kiitän Sinua koko tuosta jaksosta.

Mitä Flugaan tulee, niin päästä se liikkeelle kahtena puolikkaana, ensimmäinen lukukauden alkuun ja toinen pari viikkoa myöhemmin. Eikö Castrén halua olla sen kanssa missään tekemisissä? Olkoon vain paperi parempaa, mutta pitäisi myös olla vähemmän painovirheitä. Sinä et pystyne karkottamaan niitä! Kolmanneksi viimeisen numeron takia häpeän kuin koira. Se on Piponiuksen tunnolla. En luullut häntä niin häpeällisen huolimattomaksi ja lähimmäisestään piittaamattomaksi. Jos haluat itse auttaa kirjoittamalla jotakin, kirjoita palanen Ranskassa tapahtuneesta uudesta murroksesta eli saksalaisen spekulatiivisen filosofian ja kirjallisuuden omaksumisesta; reaktiosta uutta koulukuntaa vastaan ja vanhan voltairelaisen koulukunnan tuomitsemisesta. Revue des deux mondesin vuoden 1838 viimeisestä numerosta löydät todisteet kummastakin asiasta – Parissa vuoden 1839 numerossa on lisää aineistoa *** nimien komeudesta. Tuo kaikki on meillä terra incognita [tuntematon aihepiiri]. Luin ja tein muistiinpanoja Upsalassa, mutta olen kadottanut muistiinpanot enkä voi koko Tukholmasta saada tuota aikakauslehteä.

Kerro terveisiä Lillelle! Pyydä, ettei hän aloittaisi luennoissaan vanhaa tutkinto- ja selityshölkyttelyään, vaan ottaisi esiin tiettyjä dogmaattiselta sisällöltään erityisen tärkeitä Raamatun kirjeiden lukuja ja ruotisi ne perin pohjin puhuen aina me-muodossa ja esittäisi avoimesti oman kantansa, sanalla sanottuna: aivan kuin hän olisi luennoillaan lukemassa niitä läpi.

Voi hyvin! J. V. S:n

 

PS Olen väsynyt paljosta yövalvomisesta, mutta jätän tänään käsikirjoitukseni puhtaaksi kirjoitettaviksi. Kävin tänä aamuna nukkumaan puoli kolmelta, mutta olen nyt klo 11 kirjoittanut puoli arkkia ohessa seuraavaa + hiukan Freyalle + tämän.

PS Kysy Jacobilta tai Grönbergiltä, mitä kuuluu ennen mainitulle takilleni. Voisinkohan vielä saada sen seuraavan lähetysmahdollisuuden ilmaantuessa.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: 
Alkuperäinen