Elias Lönnrotille

Tietoka dokumentista

Tietoa
26.12.1846
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 26.12.1846

 

Parahin Veli! 

 

Pitkään odotettu isku on tullut ja Saima on lakkautettu.

Tästä syystä teen Sinulle ehdotuksen, johon pyydän Sinua ystävällisesti suostumaan:

Lähetä kiireimmän kaupalla Helsinkiin anomus julkaisuluvan saamiseksi ”Litteraturtidningille”, joka painatettaisiin kuopiolaisessa kirjapainossa ja jota julkaistaisiin kaksi vihkoa kuukaudessa.

Anna minulle sitten valtakirja, jotta voin Sinun puolestasi hoitaa täällä lehden asioita. Levitän ilmoituksia, joiden mukaan lehteä julkaiset Sinä ”Kallavesi-lehden entisen toimituksen avustamana”. Sinä kirjoitat pääkirjoituksen ja allekirjoitat sen nimimerkillä L. – Kaikesta mitä kirjoitat lehti maksaa palstalta tietyn summan, jonka suuruus riippuu puhtaasta tuotosta. Minä allekirjoitan nimimerkillä S., vastaan palstojen täyttämisestä ja lasken oman palkkioni saman perusteen mukaisesti.

Lähetän mallit anomusta ja valtakirjaa varten. Luultavasti Rabbe voi hoitaa asian nopeimmin. Järjestän rahat julkaisuluvan lunastamiseen.

Pääasia on, että kaikki tapahtuu nopeasti.

Asetat kai hyvän nimesi ainakin jonkinmoiseen vaaraan. Yleisö kuitenkin ymmärtää asian, ja nimimerkit osoittavat, mistä tekstistä kumpikin meistä vastaa. Pelkään, etten itse saisi lupaa, ja haluan säästää asianomaiset tahot siltä, että ne joutuisivat iskemään uudelleen sivistyksen puheoikeutta vastaan.

Jos ehkä epäröisit asiaan ryhtymistä, lähetä tieto heti Nervanderille Helsinkiin. Siinä tapauksessa hoidan hänen käsiinsä toisen hakemuksen ja valtakirjan.

Voi hyvin! Eukkoni lähettää kanssani sydämellisiä terveisiä.

Kunnioitusta ja alttiutta!

Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: