Conrad Hernmarckille

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 17.10.1851

 

Herra Konsuli Conr. Hernmarck 

Osoite: Hra C. Lloyd Berger, Tukholma.

 

Kirjoitan nämä muutamat rivit ilman erityistä aihetta, koska tiedän pelkästään sen tiedon, että kotona on kaikki ennallaan, olevan poissaolijalle tervetullut.

Ystävämme Borgström on lähettänyt kirjeen tämän kuun 10. päivänä, samana jona Carolina palasi kotiin. Bremenistä lastia tuonut Oldenburgin laiva oli saapunut edellisenä päivänä, ja molempien lastit ovat nyt varastossa hyvässä kunnossa. Tehtailija näyttää aivan loistavan Jumalan lahjojen runsauden keskellä.

Tukholmasta on saapunut herrojen laskuun erilaista tavaraa, kaikki täysin kunnossa lukuun ottamatta muuatta kipsistä pienoisveistosta, joka on kärsinyt pienen vaurion. Herroille ei ole saapunut muita kirjeitä kuin yksi Rew Prescott & Co:lta, eikä sen sisältö edellytä pikaisia toimia eikä pikaista vastausta; niinpä sitä ei lähetetä ohessa.

Tämän kuun suuret maksut ovat aiheuttaneet hieman huolia. Lähes kaikki on kuitenkin nyt saatu hoidetuksi. Vain yksi Leigh & Co:lle maksettava erä, puolet Vividin tuoman puuvillan hinnasta, on vielä maksamatta.

Puuvillatehdas kiihdyttää yhä tuotantoaan, mutta ei ole tähän mennessä pystynyt toimittamaan riittävästi tuotteitaan varastoihin tänne eikä Turkuun.

Vaasalaisella prikillä Enighetenillä, [päällikkönä] Marklund, joka haaksirikkoutui Merenkurkussa, oli lastinaan mm. 50 paalia pumpulilankaa. Heti uutisen tästä saavuttua sieltä lähetettiin tänne useita tilauksia. Lasti lienee saatu sittemmin pelastetuksi, eikä nyt enää kuulu mitään.

Kaikki täällä puhuvat nyt tullien korottamisesta ja tilaavat maahan kaikenlaista – varsinkin suolaa. Myös jauhoja tuodaan runsaasti, koska vuoden sato on ollut huono. Perunoita vaivaava tauti näyttää leviävän yhä yleisemmäksi.

Toisaalta täältä viedään jauhoja Tukholmaan. Kauppa kuuluu kannattavan hyvin, koska jauhosäkki maksaa täällä 5 hopearuplaa.

Vastausta Forssan lainahakemukseen ei ole vielä saapunut.

Edelleenkin erinomaista kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia allekirjoittaa

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: