Christian Oker-Blomilta

Editoitu teksti

Suomi

Suuresti kunnioitettu Veli! Lappeenrannassa 22.10.1867

 

Ollessani paraikaa matkalla läänissä neuvotellakseni ja sopiakseni jokaisen kunnan kunnanhallituksen ja köyhäinhoitojohtokunnan kanssa tarpeellisista avustustoimista sekä omien tarpeiden täyttämiseksi että etenkin niiden hädänalaisten auttamiseksi, joita mitä todennäköisimmin virtaa tänne maan pohjoisemmista osista, havaitsen joutuvani häiritsemään Veljeä näillä riveillä.

En ole tähän mennessä anonut avustuksia valtion varoista tämän läänin tarpeita varten. En ano niitä nytkään, vaikka tilanne on eräillä paikkakunnilla vaikea. Hätäleivän jne. avulla voinemme selviytyä tästä vaikeasta vuodesta omin varoin. Väestö käsittää, että valtion tuki on suunnattava toisaalle, missä hätä on suurempi, eikä odotakaan sitä, vaan ponnistelee kaikin voimin suoriutuakseen omin avuin. Kyse ei siis ole Viipurin läänistä. Avustusta valtion varoista – vähäistä avustusta – tarvitaan kuitenkin toiseen tarkoitukseen, ja rohkenen toivoa, ettei sitä evätä.

Asia on tällainen. Viipuriin on onnistuttu perustamaan osakeyhtiö ostamaan ja myymään edelleen kotimaisia kotitalouden piirissä tehtävän käsityön tuotteita. Yhtiö, jonka jäseninä ovat mm. Hackmanin, Tichanoffin, Roseniuksen ym. kauppahuoneet, on aikonut antaa liiketoiminnan johdon paikkakunnalla hyvin tunnetulle ja yritteliäälle miehelle, nimittäin Lydeckenille, jonka pitäisi yhtiön palveluksessa tehdä ulkomaanmatka etsiäkseen ja valmistellakseen markkinoita kotimaisille tuotteillemme sekä tuodakseen kohdepaikkakunnilta tarpeellisia mallikappaleita ja näytteitä. Lydeckenin kanssa on sovittu, että hän tässä tarkoituksessa sitoutuisi 1 800 Suomen markan korvausta vastaan oleskelemaan 2–3 kuukautta ulkomailla, lähinnä Pohjois-Saksassa, Hollannissa, Englannissa jne. Sekä omasta puolestani että yhtiön puolesta anon nyt mitä lämpimimmin asiaa kannattaen, että tämä matka-apuraha myönnettäisiin Lydeckenille valtion yleisistä varoista, ja toivon samalla hankkeen menestyvän, koska Viipurin kauppiasyhteisö on asettunut sen johtoon, sillä asiantuntemusta ja kaupallista kokemusta täältä ei puutu. Keisarilliselle senaatille lähtee päivän postissa tätä minun mitä innokkaimmin kannattamaani asiaa koskeva anomus. Tee nyt, suuresti kunnioitettu Veljeni, tällä kertaa minulle mieliksi ja myönnä Lydeckenille pyydetty apuraha summaa pienentämättä, sillä Lydeckenillä on kauppiasyhteisön luottamus ja hän saa asian hoidetuksi. Kukaan muu ei tähän kelpaa, sillä osakkeita ei saada kaupaksi, ellei Lydeckenin nimeä ole ensimmäisenä. Suostu nyt tähän pyyntööni – muuta en pyydä.

Lauritsalan kartano joutunee huutokaupattavaksi marraskuun puolivälissä. Eikö olisi järkevää, että Suomen valtio pyrkisi lunastamaan tämän Saimaan kanavan suulla sijaitsevan paikan, joka on erinomaisen sopiva kauppalan tai kaupungin perustamiseksi? Tätä paikkaa ei pitäisi jättää vieraisiin käsiin, ja jos pakkolunastus tulee joskus kyseeseen, lunastussumma ei jääne aivan vähäiseksi. Nyt valtio voisi ehkä lunastaa paikan pilkkahinnalla. Harkitse asiaa ja ilmoita minulle hyväntahtoisesti, mitä mieltä siitä olet.

Matkallani läänin halki saamieni tietojen perusteella lienevät senaatin määräämät hinnat Viipuriin kruununmakasiiniin ostettavalle ohran- ja kauransiemenelle liian alhaiset. Hinnaksi on nimittäin määrätty: ohransiemen 21–23 mk tynnyriltä, kauransiemen – 12 mk tynnyriltä. Tähän hintaan ei saada mitään. sillä se on liian vähän. Ohratynnyrin käyväksi hinnaksi arvioidaan 24–28 mk, kauratynnyrin hinnaksi ainakin 16–18, ehkä jopa 20 mk.

Ohransiementä riittänee läänin tarpeisiin, kauransiementä ei ole tarpeeksi. Rukiinkylvöt on kaikkialla tehty, ja oraat ovat nousseet kohtuullisen hyvin.

Olen jo käynyt Käkisalmen, Kurkijoen, Sortavalan ja Salmin kihlakunnissa. Huomenna jatkan matkaani Lappeen kihlakunnan kautta ja sitten edelleen Kymin ja Rannan kihlakuntiin. Tämän kuun 26. päivänä palaan Viipuriin.

Jäkäliä kootaan, työlaitosten avaamista ja töiden järjestämistä hädänalaisille valmistellaan. Suorat avustukset jäävät vähäisiksi – vain Viipurissa saataneen jotakin kokoon.

Suo anteeksi kiire ja kehno käsiala ja ota vastaan vilpittömimmän kunnioituksen ja alttiuden vakuutus

uskolliselta ystävältäsi ja palvelijaltasi

Chr. Oker-Blomilta

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: