Christian Oker-Blomilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Viipurissa 4.12.1866

 

Suuresti kunnioitettu Veli! 

 

Vanhastaan tiedetään, että herkästi uskotaan siihen mitä toivotaan, ja erityisesti tässä aiheena olevassa tapauksessa on ilo uskoa huhuun, että Sinua on ilahdutettu aatelisarvolla. Henkilökohtaisesti asia saattaa tuntua vaikkapa yhdentekevältäkin, mutta se ei ole yhdentekevää maan eikä tulevien valtiopäivien kannalta, joilla lienee oikeus nähdä tässä enemmän kuin vain tavanomaista kohteliaisuutta. Rohkenen siis nyt uskoa huhuun ja kiiruhdan esittämään onnitteluni ensisijaisesti Sinulle, suuresti kunnioitettu Veli, ja sitten etenkin kaikille muille Suomen asukkaille tämän iloisen uutisen johdosta. Kruunatkoon menestys tulevaisuudessakin vilpittömät pyrkimyksemme!

Näistä korkeammista henkisistä sfääreistä minun on kuitenkin laskeuduttava yksinkertaisen nimismiehen virkaa koskevaan asiaan ja pyydettävä tietoa siitä, miten oikeudenkäynti Kurkijoen kruununnimismiestä A. Bernefeltiä vastaan etenee? Asia on senaatin käsiteltävänä, ja lopullisen ratkaisun saaminen siihen ensi tilassa olisi toivottavaa miehen saattamiseksi nauttimaan laillisia oikeuksiaan ja hänen tilapäisen virasta pidättämisensä lopettamiseksi, sillä sen ei pitäisi enää jatkua. Minun hoidettavakseni jää vielä hankalan päätöksen tekeminen Bernefeltin tulevaisuudesta, sillä hänen siirtämisensä toiseen piiriin on varsin arkaluonteinen asia, kun tuomioistuin on vapauttanut hänet melkein kaikesta vastuusta, ja hänen jättämisensä paikalleen Kurkijoelle on mielestäni vielä vähemmän soveliasta. Olisi ollut parasta jättää oikeudellisen ratkaisun hakeminen sikseen ja hoitaa asia hallinnollista tietä, mutta kun oikeudenkäynti on nyt tässä vaiheessa, se on vietävä loppuun ja mitä pikemmin sen parempi. Senaatin lausunto asiasta vapauttaisi minut vaikeasta ongelmasta, ja tästä syystä pyydän kohteliaimmin sen saamista mahdollisimman pian.

Samalla kun sydämellisimmin onnittelen Veljeä omasta puolestani ja vaimoni puolesta allekirjoitan aidosti kunnioittaen olevani

suuresti kunnioitetun Veljeni

vilpittömästi altis

Ch. Oker-Blom

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: