Anna Christina von Essenille 16.3.1863

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 16.3.1863

 

Annalle. 

 

Rakkahin sisar!

Kirjoitan vain muutaman sanan. Ensinnäkin: pieni avustus äitipuolellemme. Toiseksi se tieto, että en pääse pois senaatista. Se asia on nyt ratkaistu. Voin sanoa, että Hänen Majesteettinsa on peruuttanut sanansa. Sillä minä olin saanut jo 8 kuukautta sitten lupauksen, että saisin jäädä kirjojeni pariin. Mutta nyt minua taas tiedusteltiin, Hänen Majesteettinsa käskystä, kenenkään tekemättä hänelle asiasta esitystä. Oli mahdotonta kieltäytyä. Minun on alistuttava; vaikka Jumala nähköön teen sen vastahakoisesti ja huolissani.

Saatan arvata, että syynä oli muuan lausunto, joka minulta vaadittiin ja jonka keisari luki. Keisarille on myös jo kauan käännetty lausuntoja Litteraturbladetista.

Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin olin torjunut tarjouksen aateloinnista. Se tehtiin, jotta minut saataisiin valtiopäiville, jonne en muuten pääse. Sen takia minun oli nyt erityisen vaikeaa sanoa jälleen ei.

Minun kyvyistäni kuvitellaan liikoja. Ei auta, että olen mitä vilpittömimmin vakuuttanut, että vaikka voinkin kelvata johonkin kirjoituspöytäni ääressä, en kuitenkaan suoriudu kelvollisesti virkapöydän ääressä. Se ei kuitenkaan auta. Ja joudun kai kokemaan sen, että minun sanotaan olleen heikko uudella paikallani. Se on kovaa, ei pelkästään minun turhamaisuuteni kannalta, vaan myös siitä syystä, että maan edun nimessä ei niin pitäisi voida sanoa kenestäkään sillä paikalla. Se saattaa häpeään myös oppineisuuden ja professorit.

Otto saa kyllä helposti lykkäystä kruunun lainaan. Kesäkuussa tapahtuvasta maksusta pidetään kiinni vain rikkaiden kauppiaiden, etenkin viipurilaisten, osalta.

Anomukseen on kuitenkin liitettävä täydellinen selvitys liiketoimesta. Myös haaksirikossa menetetyn lastin onneton kohtalo on hyvä mainita. Todella valitettavaa, että tämä onnettomuus sattui!

Kuvernöörin suositus olisi hyvä olemassa. Antakaa minun tietää, milloin anomus jätetään.

Kirjoittakaa, miten Te elätte ja voitte ja miten Te selviydytte ympärillänne olevan hädän keskellä. Kirjoittakaa myös, mitä äitipuoli ja Albert tarvitsevat.

Rakkaat terveiset Teille kaikille minulta ja minun perheeltäni. Kotihuolet ovat minulle vaikeimpia.

Veljesi Janne.

 

Joh. Aug. Essenistä on tullut kanslianeuvos.