Alexander Armfeltille

Tietoka dokumentista

Tietoa
25.1.1856
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

1856

 

Jalosukuinen Herra Kreivi! 

 

Saanen esittää nöyrimmät kiitokseni siitä suuresti arvostamastani kirjeestä, jolla Jalosukuinen Herra Kreivi on viimeksi suvainnut kunnioittaa minua, ja otan samalla vapauden vakuuttaa olevani iloinen ja kiitollinen siitä suopeamielisestä hyväntahtoisuudesta, jota osoittaen Jalosukuinen Herra Kreivi on suvainnut ottaa vastaan vähäpätöiset esitykseni, jotka koskivat Runebergiä ja hänen oikeuttaan saada isänmaansa tunnustus. Siitä, mitä Jalosukuinen Herra Kreivi on tehnyt Runebergin kunniaksi ja hänen hyväkseen, kiittävät minun ohellani kaikki sivistyneet ihmiset tässä maassa.

Huolehtimalla hyväntahtoisesti minun yhteiskunnallisen asemani turvaamisesta ja paikan tarjoamisesta vähäpätöiselle toiminnalleni Jalosukuinen Herra Kreivi on lisännyt kiitollisuudenvelkaani, jonka voin vain nöyrästi tunnustaa kykenemättä koskaan maksamaan sitä sanoilla tai teoilla. Suvaitkoon Jalosukuinen Herra Kreivi kuitenkin sallia sen, että samalla kun tunnustan omakohtaisen hyötyni kiittämällä ensiksi siitä, mikä on tullut henkilökohtaisesti minun osakseni, vakuutan kiitollisuuteni olevan vieläkin syvempää, koska sen jakavat niin monet muutkin, nimittäin kiitollisuuden siitä hyvästä työstä, jonka Herra Kreivi on tehnyt yliopiston ja maan sivistyksen hyväksi antamalla jälleen vapauden tieteelle, jolla historian todistuksen mukaan on aina ollut aikansa silloin, kun kansakunnan kulttuuri on ollut nousemassa huipputasolleen. Annamme toki kunnian tästä hyvästä teosta ensisijaisesti Hallitsijan valistuneelle ja jalolle tahdolle; ja olen Herra Kreivin sanojen perusteella rohjennut esittää kaikkialla asian juuri näin. Tiedämme kuitenkin myös, että juuri Jalosukuisen Herra Kreivin isänmaanrakkaudesta ja lämpimästä suhtautumisesta sivistyspyrkimyksiin todistava asioihin puuttuminen lahjoitti meille näin nopeasti sen ilon, että saamme ylistää Monarkin armoa tästä uudesta hyvästä työstä, joka samalla merkitsee oikeudenmukaisuuden toteuttamista.

Sallikaa, Jalosukuinen Herra Kreivi, minun jälleen vakuuttaa syvää kunnioitustani ja kiitollista alttiuttani, joita osoittaen minulla on kunnia edelleenkin olla

Jalosukuisen Herra Kreivin

nöyristä nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: