Theodor Sebastian Thiléniltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
7.4.1868
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Mikkelissä 7.4.1868

 

Suuresti kunnioitettu Veli! 

 

Palattuani tunti sitten Savonlinnasta, jonne olin matkustanut huolehtiakseni henkilökohtaisesti Kuopion läänin muonittamisesta, kiiruhdan lisäämään muutaman sanan sähkeeseeni.

Sain käsiini sähkeen siitä, että Lauritsalasta saatavia jauhoja voidaan varastoida Savonlinnaan, vasta ryhdyttyäni jo muihin toimiin, ja tämä nyt olikin samantekevää, sillä en olisi voinut saada ajoneuvoja kuljettamaan tavaraa Savonlinnaan siitä syystä, että Säämingin pitäjä on jo rahdinajossa; Kerimäellä on huonot hevoset, ja pitäjä saatiin vain kuormakyydillä uhkaamalla kuljettamaan 319 tynnyriä Riian ruista Joensuuhun. Kuten sähkeestä kävi selville, eilen Savonlinnasta lähtiessäni oli 100 jauhosäkin luovuttamisesta Taipaleelle sovittu, ja toivon viikon mittaan saavani vielä n. 300 sijoitetuksi Rantasalmelle ja Juvalle, luultavasti kuitenkin Taipaleelle, koska sinne johtavat tiet kulkevat kummankin mainitun pitäjän kautta. Jos pian alkaisi kauan kestävä suojasää, kaikki kuljetukset muuttuvat mahdottomiksi, mutta siinä tapauksessa jäät lähtevät aikaisin, kun vesien varsinainen jääpeite on jäänyt ohueksi. Muutaman päivän suojasää ja sitä seuraava pakkanen taas vain parantavat jäiden kulkukelpoisuutta. Savonlinnasta Joensuuhun lähetettyjen 319 ruistynnyrin korvaukseksi vaadin noin 250 säkkiä jauhoja, jotka voivat tulla sinne vesiteitse, jos järvet avautuvat varhain, päinvastaisessa tapauksessa ne voidaan kuljettaa jäitse. Edellä mainitut jauhot on tarkoitettu köyhien työmaille, jotta niiden väen ruokkimiseen ei tarvitsisi käyttää Ristiinan ja Heinolan makasiineissa olevaa itämiskykyistä ruista.

Köyhien työmaille tarvitaan vähintään 1 500 tynnyriä ruista; pyysin aluksi vain 200 käytettäväksi tarvittaessa ennen maan paljastumista. Syömäviljaa tarvittaneen maata omistavallekin väestölle, vaikka olen kyllä kehottanut kuntia anomaan tätä apua, kun muu ei auta. Köyhäinhoitohallinnon on kuitenkin saatava viljalainoja edullisin ehdoin nyt heti kyetäkseen pitämään hengissä kaikki sairaat ja voimattomat, joita on paljon läänin itäosassa. Tämän lisäksi Savonlinnan kauppiaiden jauhovarastot ovat perin vähissä, ja ruista joudutaan ehkä myymään makasiinista.

Tästä näet, veliseni, ettei tämän läänin varastoja voida käyttää muiden läänien auttamiseen. Makasiineissa ei ole tarpeeksi kevään kylvösiementä. Suo anteeksi huono käsiala, mutta aikaa on niukasti.

Täydellistä kunnioitustani ja ystävyyttäni vakuuttaen allekirjoitan olevani

Suuresti kunnioitetun veljeni

nöyrä palvelija

T. S. Thilén

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: