Theodor Sebastian Thiléniltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
11.4.1865
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Mikkelissä 11.4.1865

 

Suuresti kunnioitettu Veli! 

 

Me täällä olemme ehkä vielä köyhempiä ja untelompia kuin monilla muilla isänmaamme paikkakunnilla ollaan, ja niinpä minun on täytynyt nähdä aika lailla vaivaa saadakseni rakkaat mikkeliläiseni vakuuttumaan nopean liikenneyhteyden edullisuudesta. Kun ukot nyt lopultakin ovat kunnolla hereillä ja heidät on saatu käännytetyksi, he haluavat lähteä liikkeelle jättiläisaskelin, enkä minä missään tapauksessa yritäkään hillitä heidän intoaan. Täällä perustettu yhtiö, jonka kaikki osakkeet on jo merkitty, aikoo hankkia pääasiassa hinaajaksi soveltuvan höyrylaivan, joka sijoitetaan Mikkelin kaupungin ja Viipurin väliseen liikenteeseen; yhtiöjärjestys on jo kirjoitettu ja jätetty vahvistettavaksi; kirjeenvaihto laivan ostamiseksi on käynnissä, ja toivotaan, että jo ensi kesänä saataisiin ilo nähdä sen aloittavan säännöllisen liikennöintinsä. Tästä näet, Veliseni, että mekin täällä haluamme ruveta ihmisiksi ja aloittaa ripeämmän elämänmenon, niin ettei meidän enää tarvitse madella useinkin jopa kolmea pitkää viikkoa Mikkelin ja Viipurin välillä, kun meidän Herramme ei anna kaikkien niiden tuulten puhaltaa, joita purjealus tarvitsee päästäkseen mutkikasta väylää perille keisarillisen senaatin ja muun ihmiskunnan unohtamaan kaupunkiimme. – Nyt meidän on enää hankittava rahat, ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi lähtee tämän päivän postissa pankille hakemus, jossa pyydetään 32 000 markan lainaa. Olen vakuuttunut siitä, ettet Sinä, hyvä veli, asetu poikkiteloin, kun otat huomioon hyvän tarkoituksen, johon rahat käytetään, etkä varsinkaan sen takia, että kielteinen vastaus viivästyttää hanketta väistämättä monta vuotta, mikä taas lamaannuttaisi pyrkimyksemme navettojen hoidon parantamiseen, jossa taas tason nostaminen riippunee pääasiassa karjataloustuotteiden korkeammista hinnoista, jotka nopea ja varma markkinoille pääsy turvaa.

Liitän oheen yhtiölle laaditun yhtiöjärjestyksen sekä osakasluettelon – kaikki ovat luotettavia miehiä, jotka vastaavat yhteisvastuullisesti lainan maksamisesta takaisin. Lähetäpä nyt vain, veliseni, meille pian myönteinen vastaus.

Tänne saadun tiedon mukaan ehdotus Mikkelin väylän perkaamisesta on jätetty senaatille samoin kuin erillinen ehdotus Juurisalmen sillan uudelleenrakentamisesta jo tänä vuonna, mihin jälkimmäiseen tarkoitukseen tarvittaisiin kustannuslaskelman mukaan 15 900 markan määräraha. Koska mainitussa paikassa oleva silta ehdottomasti estää keskikokoisenkin höyrylaivan kulun ja tie- ja vesirakennusylihallitus haluaa rakentaa sen viime vuodelta säästyneillä varoilla, tämä ehdotus ei voine kohdata vastustusta senaatissa; ellemme saa uuden sillan rakennustöitä heti käyntiin, meillä ei ole mitään muuta keinoa kuin turvautuminen laittomuuteen eli sillan räjäyttäminen. Kaikkialla läänissä vallitsee kauhea köyhyys ja rahan puute. Lauantaina 15. päivänä saan loppuun tutkimuksen kevätviljan kylvösiemenen tarpeesta läänissä ja aion sitten anoa lupaa myydäkseni huutokaupalla viljavarastoissa vielä jäljellä olevan kevätviljan kylvösiemenen, josta on huutava pula.

Täydellisintä kunnioitustani vakuuttaen ja ystävyydessä minulla on kunnia edelleenkin olla

Suuresti kunnioitetun Veljeni

nöyrä palvelija

T. S. Thilén

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: