Seurueelle nuorukaisia ja nuoria naisia 1830-luvun puolivälissä, puhekonsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
31.12.1835
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Puheeni seurueelle ylväitä ruskeafrakkisia nuorukaisia sekä daameja (nuoria) kanooneineen ja kalvaine poskineen, pidetty kamarissani vieraiden tanssiessa rajuilman vallitessa ikkunoiden ulkopuolella ja tulen palaessa takassa.

Eivätkö säkenöikin Taivaan kiiltomadot valaistakseen sen Tulipallon asemesta jonka lännen laineet nielivät meidän pian hiiltyvät ilomme. Eivätkö päivän myrskyt lepääkin kuunnellakseen meidän ilomme ääniä, ja eikö usva peitäkin Kaupunkia etäännyttääkseen meistä ajatuksen ihmisen tyhmistä pyrkimyksistä ja riidoista. Kuinka me siis emme jättäisi valolle, tyvenelle ja rauhalle asuinsijaa sydämissämme!

Sen selvittämiseksi mitä todellinen ilo on, kuulkaat siis arvoisat kunnioitetut ystävät:

Eikö teidän ilonne ole rauhan ja valon iloa, hyvä herrasväki? Vai luuleeko herra Paroni että hänen aateluutensa ja vähäinen ylennyksensä tuottaa värisevää rauhaa ja iloa? Eikö Teidän Korkea-arvoisuutenne tiedä, että edellinen on langennut kaikille, perintönä isä Aatamilta, sikäli kuin Jumalan kuva on käypä Diplomi? Tai että on ollut sellaisiakin jotka ovat väittäneet, että Hyvän Herrani ekstra-aatelisuus on yhtä tyhjän kanssa? Eikö Herraseni tiedossa ole että esimerkiksi firenzeläiset etuoikeuksineen rankaisivat kaikkia epäkelpoja? Viisaat miehet jopa väittävät että asian laita on yhäkin täten, niin että Hallitukset tällä tavoin leimaavat valtion vaahtoa; minkä tähden myös Amerikkalaiset ja Norjalaiset, joilla ei tämän kaltaista laitosta ole, kuvittelevat olevansa ensimmäinen kansa maan päällä. Samoin näemme Euroopan kansojen, jotka ovat tarkempia hyvästä nimestään, käsittelevän varsin reippaasti vaahtokauhaa, kun taas toiset, vähemmän visut varmoina koneistojen ylenpalttisuudesta, käyttävät kaikenlaisia pumppuja saattaakseen Massan tiivistämisellä aggregaatiomuodon homogeenisuuteen. Miten katoavainen lohdutus korkea Virka on, sen Teidän jalosukuisuutenne huomannee Heliogabalin Hevosesta, kehräävän Sardanapoluksen muutamista lakanvalmistajista jne. Näiden lisäksi tuollaista ylennystä uhkaa ajan huono Henki monilla vaaroilla, kuten voi nähdä tietyn Kaarle Kustaan, Christian Arsenin jne. esimerkeistä, puhumattakaan (Wellingtonin) Iturbides Maratin Napoleonin, pyritäänpä jopa poistamaan se vähemmän ilahduttava ylennys ja korotus joka kestää ainoastaan siihen saakka kunnes Köysi katkaistaan.

Herra kunniamerkki vasemmassa napinlävessään hymyilee ylen tyytyväisenä silmäillen meitä kunniamerkittömiä! Olette varmaan kuulleet sananlaskun: ”Lapsen ilo on halpaa”. Varsinkin kiiltävät esineet ihastuttavat lapsia samoin kuin kaikkia, joiden sielunvarat ovat vielä kehittymättömät esim. Afrikan Etelämeren villejä. Kukapa ei tietäisi että nämä usein lasinpalasia vastaan luopuvat kaikesta omaisuudesta, jopa vaimoistaan, ja myyvät, jolleivät nyt itseään niin ainakin heimoveljensä. Samoin tietävät luonnontieteilijät että korpit ja varikset ovat myös hanakoita kaiken kiiltävän ja kimmeltävän perään. Herraa jolla on ruskea muodikas frakki ja vitjat liivin rinnuksen päällä, saanen kehottaa kulkemaan varoen ohuilla kintuillaan ja painamaan nenäänsä alaspäin, jotta se ei kostuisi eikä vilustuisi pilvissä, ja ennen kaikkea varomaan jokaista töytäystä kalloon, jottei kolahdus kavaltaisi sen sisäpuolen ominaisuuksia.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: