Saima nro 51, 19.12.1844:

Tietoka dokumentista

Tietoa
19.12.1844
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Arvoisille vanhemmille ja holhoojille ilmoitan nöyrimmin, että Kuopion kouluun kuuluvan yläalkeiskoulun opettajat ovat sopineet oppilaille annettavien lukukausitodistusten arvosanojen ja puoltoäänien perusteista seuraavasti:

1. Käytöksestä annetaan arvosana ”kiitettävä” kaikille oppilaille, joiden tapojen nuhteettomuus ei ole antanut aihetta huomautuksiin, mutta suurempi puoltoäänien määrä annetaan kuitenkin vain niille, joilla on ollut tilaisuus osoittaa erityistä totuudenrakkautta ja rehtiä mielenlaatua. Alempaan arvosanaan vaikuttaa sitä vastoin ahkeruuden ja tarkkaavaisuuden puute.

2. Ahkeruudesta annetaan arvosana ”tyydyttävä”, kun se on todellakin ollut moitteetonta, ja korkeampi arvosana vain koulun tässä suhteessa erinomaisimmille oppilaille.

3. Tarkkaavaisuuden arvioinnin perusteita ovat meluton käyttäytyminen koulussa ja opettajan antaman suullisen opetuksen osoitettu mieleen painaminen; kuitenkaan tätä seikkaa samoin kuin

4. oppilaan opintojen lukukauden aikana tapahtunutta edistymistä arvioitaessa ei ole pidetty tarpeellisena nimenomaisten rajakohtien määräämistä arvosanoille eikä puoltoäänten määrille.

Kuopiossa 14. joulukuuta 1844

Joh. Vilh. Snellman.

 

Kalenteri

Runokalenteri, aivan oikea kotimainen sellainen, sileät kluuttikannet kultaisin ja emaloiduin koristuksin, vinjetissä Simrith-niminen nainen jolla on liljakimppu kädessään ja jossa esiintyvät kotimaiset runoilijanimimerkit B:stä Z:aan asti ja * vielä lisäksi, koko kalenteri täynnä riimejä, toivoa, muistoja, kaipuuta, ihastusta ja ennen kaikkea rakkautta, sellainen kalenteri on nyt Kuopion kaupungin kirjakaupassa; mutta se joka nyt kiiruhtaa hankkimaan omaa kappalettaan aarteesta, ei sitä luultavasti enää löydä. Ja mitä onkaan jouluilta ilman sitä! Siis pian lompakolle ja sitten jalat alle. Mikä Kalenterin nimi on? No siitä kohta. Mutta kukaan, joka sen näkee, ei voi olla huutamatta: ”voi pahus” [det var näcken]. Sen verran voidaan kai sanoa, että kirja tulee Helsingistä, josta sivumennen sanoen myös nokkeluus on peräisin ja se on se odotettu, herra F. Berndtsonin julkaisema.

 

Kotimaanuutisia

Helsingistä vain se uutinen, että suunniteltu suomenkielinen sanomalehti ”Suomalainen ei mainituista syistä ole saanut esivallalta julkaisulupaa”.

Kuopio. 18. eli Nikolain päivänä esittivät kaupungissa ja sen lähiympäristössä asuvat virka- ja palvelusmiehet alamaiset onnentoivotuksensa läänin kuvernöörin edessä. Kaikki julkiset rakennukset ja suureksi osaksi yksityistalotkin oli illalla valaistu.

Kaupungin pormestariksi on Armollisesti nimitetty varalääninsihteeri C. G. Bergstedt.