Saima nro 48, 27.11. 1845

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Kauan jatkuneen leudon sään jälkeen tuuli kääntyi pohjoiseen tiistaita vasten yöllä ja lunta satoi hiukan, kuitenkin niin vähän, ettei se vielä riitä rekikeliin. Nyt tuuli on jälleen etelässä, ja luultavasti tämäkin lumi sulaa jälleen nopeasti pois.

Pahamaineinen Kananen, joka kuului viime kesäkuussa Kajaanin poliisivankilasta omille teilleen lähteneisiin karkureihin, on pidätetty Nilsiässä paikkakunnan tarmokkuudestaan ja hyvästä järjestyksenpidostaan tunnetun nimismiehen ripeyden ansiosta. Kananen oli oleillut Karaslahden kylässä, jonka lähistöltä Kolehmainenkin hukutettuna löydettiin. Hänet on nyt lähetetty täältä Ouluun.

Pielavedellä on sattunut surullinen tapaus, kun tuli pääsi irti torpassa asukkaiden nukkuessa sikeästi. Torppari heräsi kuitenkin niin ajoissa, että ehti unenpöpperöisenä rynnätä ulos liekkien läpi. Päästyään ulos hän pyrki uudelleen sisälle pelastaakseen vaimonsa ja viisivuotiaan poikansa, mutta sai varsin pahoja palovammoja toistuneissa yrityksissään onnistumatta pääsemään liekkien läpi, joten vaimo ja lapsi paloivat rakennuksen mukana. Karttulastakin kerrotaan erikoislaatuisesta onnettomuudesta. Kaksi miestä oli ryhtynyt siantappoon, mutta vastaan pyristelevä sika kaatoi heidät nurin, jolloin toinen huitaisi toista kädessään olevalla puukolla niin pahasti, että haavoittunut pian kuoli.

Kotimaanuutisia

Kirjakauppoihin on ilmestynyt ”Consistorii Academici protokoll rörande Teol. Kandidaten Mag. Lars Stenbäcks ansökning om Docentur i Teologien”. Tiedossa on ollut, että tämä hra S:n hakemus on hylätty hänen tunnettujen ja myös tätä hakemusta varten julkaistussa akateemisessa tutkimuksessa esiin tuomiensa pietististen käsitysten takia. Morgonbladetin julkaisemista otteista havaitsee ilokseen, että konsistorin enemmistö on kannattanut hra S:n hyväksymistä dosentiksi ja täten kiitettävästi tunnustanut, että opetusvapaus on yliopiston olemassaololle välttämätöntä, ja vain pieni vähemmistö on ollut vastakkaisella kannalla. Enemmistöön kuuluivat professorit Borg, Lille, Laurell, Törnroth, Rein, Nordström, af Tengström ja Lagus, vähemmistöön professorit Blomqvist, Ilmoni, Sjöström sekä silloinen rehtori, kollegineuvos Ursin. Ratkaisu näyttää perustuneen Turun arkkipiispan kirjeeseen, jonka lainatuissa sanonnoissa kuitenkin vaaditaan juuri opetusvapautta ja tutkimuksen vapautta. Kun hra S. ei ole pietismissään mennyt niin pitkälle, että hän kieltäisi tieteen, tämän vapauden olisi pitänyt koitua hänenkin hyväkseen, etenkin kun hän on suorittanut kaikki hyväksymistä varten vaadittavat suoritukset.

 

–––––––––––––––

Morgonbladet on täysin aiheellisesti moittinut Borgå Tidningiä sen kannanotosta hra Linséniin ja hänen tunnettuun kirjoitelmaansa. Porvoolaislehti nimittäin kiiruhti kuvailemaan mahtipontisin sanoin sitä hirmuisen epäoikeudenmukaista tapaa, jolla Mbl. oli kohdellut yliopistoa ja hra L:ää, ja vakuutti, että maaseutupaikkakunnille levinnyt taiteen ymmärtäminen on kokonaan juuri viimeksi mainitulta lahjana saatua. Tämä yhtä tökerö kuin vääräkin vakuutus oli varmaankin tarkoitettu kiitokseksi. Kun otetaan huomioon ”maaseutupaikkakunnilla” havaittavissa oleva esteettinen sivistys, kiitos ei kuitenkaan voisi merkitä suuriakaan. Nöyristelytarkoitus näkyy kuitenkin niin selvästi, että tämä on uusi osoitus siitä hengestä, jossa porvoolaislehteä johdetaan, ja tällaisia ystävyydenosoituksia saadessaan hra L:llä on syytä muistaa vanhaa viisautta: Jumala varjelkoon minua ystävistäni, vihollisistani kyllä suoriudun itse.