Saima nro 28, 10.7.1845

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Ympäristöseuduilta tulee tietoja tuhoisista tulipaloista. Niinpä Kuopion pitäjässä on talonpoikaistalo palanut perustuksiaan myöten, samoin toinen Nilsiässä. Kummassakaan tapauksessa ei irtaimistoa saatu lainkaan pelastetuksi, ja ensiksi mainitussa talossa paloivat myös omistajan käteiset rahat ja hänen hallussaan olleet velkakirjat, joiden yhteissumma on merkittävä.

Tuhkarokko, jota oli keväällä runsaasti liikkeellä maan tässä osassa ja joka ilmeni erittäin rajuna ja tappavana eräillä paikkakunnilla, etenkin Iisalmen pitäjässä, näyttää nyt hävinneen.

Suuren maailman tavallinen kesähuvi, terveysvesien juominen, on päässyt alkuun hyvässä kaupungissamme, vaikka vettä on vielä niukasti saatavilla, kun tärkein lähetys, Helsingin vesitehtaan puoleentoista tuhanteen pulloon riittävä täydennyserä, ei ole vielä ennättänyt perille. Säät eivät aluksi ole olleet houkuttelevia, sillä kesähelteen kohottua 5. päivään saakka, jolloin varjossa oli lämpöä 30–33 Celsius-astetta, seurasi ukkosten ja sateiden myötä varsin kylmä puolipilvinen sää, joka näyttää toistaiseksi yhä jatkuvan.

Iisalmelta kerrotaan, että Kajaanista karannut Kolehmainen lienee seudulla. Syksystä uhkaa siis tulla tässä kaupungissa yhtä sotainen kuin viime syksykin oli.

 

Kotimaanuutisia

Pietarista kirjoitetaan: ”Kaikki turkulaiset höyrylaivat ovat vuonna 1845 liikenteessä, vieläpä sellaisessa vauhdissa, että höyrylaiva Storfursten on 8/17. kesäkuuta klo 6 ip. erinomaisen onnekkaasti saapunut Pietariin – höyrylaiva Furst Menschikoff on uskaltautunut tänne jo useasti. Lähes kymmenen vuoden jälkeen, nyt kun nämä alukset uivat ainakin puoli jalkaa syvemmällä, tämä asia on muuttunut mahdottomuudesta mahdolliseksi. Hra Baird on kuitenkin tuon mahdottomuuden takia pannut taskuunsa noin 30 000 hopearuplaa.”

Uusi postinkuljetusjärjestys, jossa käytetään hyväksi kestikievarikyytejä, merkitsee myös meille asiasta ensi kerran mainitessamme tuntemattomaksi jäänyttä seikkaa, että enintään 20 leiviskän painoisia tavarapaketteja voidaan lähettää jokaisen postikyydin mukana, kun postimaksua maksetaan neljä kopeekkaa naulalta 100 virstan kuljetusmatkaan asti, kuusi kopeekkaa 200 virstaan asti ja sitten samoin 2 kopeekkaa hopearahana jokaiselta seuraavalta 100 virstalta.

Saapuneet kirjeet kertovat, että toht. Castrén ja hra Bergstadi ovat 23. toukokuuta saapuneet Tobolskiin, jonka lähistöllä he aikovat viipyä jonkin aikaa.

Uusia kotimaisia julkaisuja ovat: ”Suomen” 4. vuosikerta, uusi laitos hra Reinin teoksesta ”Rysslands statistik”, ”Kritiska anmärkningar rörande dödande læsioners indelning i medicoforensiskt hänseende af E. J. Bonsdorff” ja ”Yhteinen Historia, lyhykäisesti Suomen Kansalle”, viimeksi mainittu Kuopion kirjapainon tuotantoa. Kivipainosta luvataan ”onnistunutta” Lönnrotin muotokuvaa.

 

–––––––––––––––

Muuan sangen innokas kirjoitusten lähettelijä on saanut aikaan Finlands Allm. Tidningiin ylimääräisen arkin verran tekstiä jatkoksi useita vuosia julkaistulle osastolle ”Rikoksista ja rangaistuksista”. Tässä kirjoituksessa lyödään asianmukaisesti maahan paitsi valtiota ja kirkkoa – pyydämme kirjoittajalta nöyrästi anteeksi – kirkkoa ja valtiota, kuten me sanoisimme, myös Saima, sen toimitus ja yhtä ja toista muutakin. Koska kirjoittaja on sitä mieltä, että Saima on epäoikeudenmukaisesti pannut hänen tiliinsä joitakin vaatimuksia, me aiomme vastata näiden seikkojen osalta ensi tilassa. Kirjoittajan teoreettisista ajatuksista emme sitä vastoin varmaankaan pysty sanomaan mitään, koska hänen teoriansa ovat sangen hämäriä ja epämääräisiä, ehkäpä uutuuttaan tai ehkä sen takia, että muutamalla palstalla pyritään uudistamaan maailmassa vallitsevat käsitykset. Emme kuitenkaan aio jättää täysin käyttämättä houkuttelevaa tilaisuutta sanoa aiheesta muutamaa sanaa.

 

–––––––––––––––

Samoin kuin Jean Paulin kirjoittamassa Aadamin hääpuheessa mainitaan Eevan lisäksi muitakin henkilöitä, joille voidaan kertomuksen Aadamin sanoin sanoa: ”Puhuessaan sinulle, rakas ystävä, ei asioita voi sanoa kyllin selvästi”, meidänkin on nimenomaisesti todettava, että tämän numeron 6. palstalla mainitulla konservatiivisuudella tarkoitetaan ainoastaan ko. sanomalehtien innokkuutta repivien tarkoitusten etsiskelyyn.

 

–––––––––––––––

Opetus Kuopion yläalkeiskoulussa alkaa tulevan elokuun 25. päivänä. Arvoisille vanhemmille ja holhoojille, jotka haluavat uskoa lapsensa ja holhottinsa oppilaitoksen koulutettaviksi, muistutetaan, että uusia oppilaita otetaan ainoastaan lukuvuoden alkaessa ja että oppilaiksi pyrkijöiden on ilmoittauduttava kouluun elokuun 21. päivänä mukanaan asiaan kuuluva papintodistus, jossa myös mainitaan, onko heidät rokotettu tai ovatko he sairastaneet isorokon, sekä siinä tapauksessa, että he ovat aiemmin olleet julkisen oppilaitoksen oppilaina, tämän laitoksen antama todistus. Jokaisen oppilaan vuosimaksu on hopearahana yksi rupla viisikymmentä kopeekkaa. Kuopiossa 9. heinäkuuta 1845.

Joh. Vilh. Snellman.

Rehtori.