Robert Wilhelm Ekmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
30.8.1863
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 30.8.1863

 

Suuresti Kunnioitettu Herra Hovimaalari! 

 

Senaatin jäsenten neuvoteltua keskenään minulla on heiltä saamani tehtävän mukaisesti kunnia lähestyä Herra Hovimaalaria näiden rivien välityksellä.

Kyseessä on esiin nostettu ajatus valtiopäiviä esittävän maalauksen aikaansaamisesta edessä olevien merkittävien valtiopäivien muistoksi.

Vielä ei tiedetä, maksavatko säädyt sen. Ollaan sitä mieltä, että tähän on varauduttava tilaamalla teos senaatin laskuun.

Ensimmäisen tärkeän seikan, sen haluaako Herra Hovimaalari käyttää suuren kykynsä tähän työhön, havaitsen tiedokseni hyväntahtoisesti saatetun paroni Nordenstamille osoitetun kirjeen perusteella olevan selvä.

Toinen tärkeä seikka on hinta, ja olen saanut tehtäväkseni pyytää siitä Herra Hovimaalarin hyväntahtoista ilmoitusta.

Koska valokuvattuja muotokuvia on helposti saatavissa niin monista virkatehtäviä hoitavista henkilöistä kuin halutaan, tämä taulu ei aiheuttane yhtä suurta vaivaa eikä yhtä monia ylimääräisiä kuluja kuin maalaus Porvoon valtiopäivistä. Henkilö, joka saa kunnian tulla kuvatuksi tauluun, voinee nimittäin toki maksaa oman valokuvansa.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole ryhtyä tinkimään kopeekoista. Mutta etenkin siinä tapauksessa, että maalaus maksetaan valtion varoista, on oikein yhdistää taiteen asianmukaiseen kunnioittamiseen yhtä asianmukainen säästäväisyys maan rahojen käytössä.

Odottaen Herra Hovimaalarin hyväntahtoista vastausta tarkemman sopimuksen tekemiseksi asiasta minulla on kunnia erinomaisinta kunnioitustani vakuuttaen allekirjoittaa olevani

Suuresti kunnioitetun Herra Hovimaalarin

nöyrin palvelija

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: