Robert Tengströmille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 28.6.1846

 

Armahin Veljeni! 

 

Olen saanut sekä julkisesti että yksityisesti kuulla dosentin opinnäytteestäsi ja onnittelen täydestä sydämestäni sekä sen epäilemättä saavuttamasta menestyksestä että etenkin siitä, että sen julkisuuteen saamisen vaatima ikävä uurastus on jäänyt taakse.

Yksityistä tietä olen myös kuullut sen iloisen uutisen, että aiot käydä Kuopiossa. Vaikka voin hyvin arvata, että minä saan esiintyä vierailun tekosyynä, tämä ei mitenkään vähennä sen tuottamaa iloa, ja pyydän ensiksi varmaa tietoa siitä, milloin saavut tänne, toiseksi että varmasti majoitut kirjoituskamariini. Tiedon saaminen on välttämätöntä, jottei mikään minun täältä pois suuntautuva retkeni estäisi tapaamistamme, vaan asiat voitaisiin järjestää tilanteen mukaisesti. Keskustele Nervanderin kanssa matkasta, jotta voisitte sovittaa matkanne yhteen, jos Nervander toiveitteni mukaisesti lähtee tänne syvä- ja sydän-maahan [suomeksi]. Ehkä matkustat muussa tapauksessa yksin ja voit silloin tarjota Janne Nervanderille mahdollisuuden tulla mukanasi.

Kolmanneksi pyydän hartaasti: ota mukaasi saksalaisia aikakausjulkaisuja sen verran kuin vain voit saada käsiisi – samoin muutamia ”Revue des deux Mondes”-lehden tai, ellei niitä ole saatavissa, jonkin muun ranskalaisen aikakauslehden vuoden 1845 numeroita. Muussa tapauksessa Kallavesi on tänä kesänä pahasti kuivillaan. Jos voisit saada minulle jonkin ”Wachlerin” puolen vuoden ajaksi käyttöön ja ”Gervinuksen” Saksan kirjallisuuden historian, hallussani olisi oivallinen aineisto kirjallisuuslehden suuritöiseen aikaansaamiseen, vaikka kukaan kirjallisen elämän keskuspaikassa ei uskone, että tuollainen hanke voidaan mitenkään menestyksekkäästi toteuttaa.

Pitkään, pitkään aikaan en ole nähnyt riviäkään Teidän perheenne taholta. Olen kuitenkin tämän tästä kuullut hyviä ja iloisia uutisia. Työtilanteeni on menneenä talvena ollut kehnompi kuin muulloin. Sen takia olen ollut hitaampi kirjeidenkin kirjoittajana. Kerro nyt sydämellisiä terveisiä kunnianarvoisalle Isällesi. Samoin perheen muille jäsenille. Luullakseni he kaikki ovat jälleen Puotilassa viettämässä iloista ja rauhallista kesää.

En niinkään Sinulle kuin sisarellesi, joka toki jo tienneekin asiasta, kerron, että Josefina Kellgren on – niin, temmattu täältä – koko kesäksi, nimittäin Iisalmeen. Myös me, pikku vaimoni ja minä, olemme muuten aikoneet matkustaa siihen suuntaan. Sehän voisi olla retken aihe Sinun ollessasi täällä. Tervetuloa!

Ystävyydessä

Snellman.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: