Robert Lydeckeniltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
11.12.1867
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Bremenissä 11.12.1867

 

Suuriarvoinen Herra Senaattori! 

 

Kirjeenvaihto liikekumppanini kanssa Herra Senaattorin minulle esittämästä ehdotuksesta, että nimittäin asettuisin vuodeksi Pietariin toimittaakseni valtiovaraintoimituskunnalle ja yksityisille henkilöille sellaisia tietoja kuin minulta pyydettäisiin – on vienyt minusta riippumattomista syistä pitkähkön ajan, ja pyydän nöyrimmästi anteeksi sitä, että vastaukseni tähän minua imartelevaan tarjoukseen, jonka Herra Senaattori suvaitsi minulle esittää, seuraa vasta tässä.

Kun en heti torjunut tehtävää, jonka Herra Senaattori halusi minulle antaa, tämä johtui siitä, että koko sielustani ja sydämeni pohjasta haluaisin palvella isänmaatani niin pitkälle kuin voimani riittävät – tarkan harkinnan jälkeen totean nyt, että liikeyritykseni kotimaassa joutuisi suuriin vaikeuksiin poissaoloni takia; niille ulkomaisille kauppahuoneille, joita yritykseni edustaa, olemme antaneet sitoumuksen matkustaa Suomen alueella, ja kun nyt meistä toisen on tehtävä näitä matkoja, toisen on ehdottomasti oltava kotona tavoitettavissa; ellei tilanne olisi tämä, voitaisiin työvoimani varmaankin korvata palkkaamalla kirjanpitäjä poissaoloni ajaksi.

Rohkenen olla varma siitä, ettei Herra Senaattori tulkitse torjuvaa vastaustani väärin.

Matkalla, jolla nyt olen, uhraan yksityisiä varoja, koska saamani 1 200 Suomen markan määräraha ei riitä matkustamiseen niin monissa maissa kuin ohjelmassani on – hyvää tahtoa minulta ei puutu, ja olisin sen takia ollut onnellinen, jos olisin voinut ottaa vastaan Herra Senaattorin minulle hyväntahtoisesti tarjoaman tehtävän.

Pietarista Helsinkiin johtavan rautatien rakentaminen alkaa pian, ja valtiovalta tilannee ulkomailta melkoisen määrän materiaalia. Otan Englannissa yhteyttä suurten tehtaiden omistajiin ollakseni valmis välittämään tietoja rautatietöissä välttämättömien tavaroiden hinnoista, vaikka oletankin, että suurin osa valmistetaan kotimaassa. Aiotun rautatien rakentaminen on sellainen suuri hanke, että se tarjoaa työtä monille käsille, ja rohkenen näin ollen nöyrimmästi tiedustella, voisiko Herra Senaattori muistaa minun yritystäni antamalla sille jotakin työtä.

Olen 20. päivästä tammikuun 1. päivään Lontoossa, ja osoitteeni on herrat Dressers Brothers & Buckland ja olen kaikessa valmis palvelemaan Herra Senaattoria.

Erinomaista kunnioitustani vakuuttaen olen edelleenkin

Herra Senaattorin nöyrin palvelija

Robert Lydecken

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: