Otto von Esseniltä

Editoitu teksti

Suomi

Kepossa 9.9.1864

 

Rakas lanko!  

 

Sen jälkeen, kun niin lämpimästi otit vastaan meidän Gustafimme ja huolehdit hänestä, emme ole saaneet sinulta asiasta mitään viestiä. Olemme kuitenkin melkeinpä joka toisena postipäivänä saaneet kirjeen Gustafilta ja terveisiä hänen enoltaan. Viime postissa saimme kirjeen myös Nathanaelilta, ja saimme siitä tiedon, että heillä on hyvä majapaikka, huone, täysihoito ym. Rakas lanko! Huolehdi lapsista isällisesti! Poikamme ovat siinä iässä, että kaikki pinnallinen saattaa johtaa heitä harhaan, ja kun he ovat tähän asti säästyneet pahalta, olisi sydäntä raastavaa saada tietää ja kuulla heistä pahaa.

Säät täällä ovat olleet erittäin epäedullisia vuoden sadon korjaamisen kannalta. Ruis korjattiin ennen halloja, mutta kevätvilja, ohra ja kaura, on kärsinyt enemmän tai vähemmän. Kytömaahan kylvämistäni 14 tynnyristä kauraa en voi odottaa saavani mitään. Monet ovat leikanneet viikatteella kytömaansa, ohran ja kauran eläinten rehuksi. Rukiista saadaan keskinkertainen sato.

Tietänet, että täällä Uudenkaarlepyyn pitäjässä on mies, talonpojan poika Jacob Bäck, johon kaikkialta turvaudutaan, jos sattuu luunmurtuma, nivel menee sijoiltaan tai tapahtuu jotakin muuta tuontapaista. Lääkäritkin tuntevat hänet ja tunnustavat hänen taitonsa, ja hän saa paljon potilaita, ei vain meidän Vaasan läänistämme, vaan myös Uudeltamaalta, Turusta ja Oulusta. Nyt eräät seurakuntamme jäsenet ovat anoneet kuvernööriltä, että hallitus soisi Jacob Bäckille lahjapalkkion tunnustukseksi hänen yleisesti tunnetusta uhrautuvaisuudestaan ja taidostaan. Halusin kertoa tämän ja samalla pyytää, että suosittelisit miehelle muutamaa sataa markkaa! Hän elää niukoissa oloissa eikä ole käyttänyt hyväkseen tilaisuuksia periä suuria maksuja. Siitäkin syystä häntä kunnioitetaan yleisesti ja hänen apuaan pyydetään. Rakas lanko, älä unohda tätä asiaa, kun se esitellään.

Lähetämme Sinulle ja lapsillesi lämpimät ja sydämelliset terveisemme.

Altis lankosi

O. v. Essen

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: