Otto Alfthanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
3.1.1868
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Berliinissä 3.1.1868

 

Keisarillisen Suomen Senaatin Valtiovaraintoimituskunnan Päällikkö,

Senaattori ja Ritari J. V. Snellman

Helsinki

 

Herra Senaattori! 

 

Kunnioittavassa viime kirjeessäni, jonka lähetin Pariisista 24 lokakuuta, minulla oli kunnia esittää Herra Senaattorille suunnitelma retkestä Bordeaux’n seudun hartsintuotantoalueille, ja pian sen jälkeen lähdinkin tälle matkalle.

Muuan Ranskan valtion palveluksessa oleva metsänhoitaja osoitti minulle erinomaista hyväntahtoisuutta ja näytti minulle kaiken, mitä tähän elinkeinoon sisältyy, joten sain tilaisuuden hankkia tietoa kaikesta tarpeellisesta, vaikka vuodenaika olikin jo ehtinyt niin pitkälle, etteivät kaikki työt metsissä enää olleet täydessä vauhdissa.

Kerätyn pihkan puhdistamista nimenomaan tätä tarkoitusta varten perustetuissa tehtaissa onnistuin sen sijaan tarkoin tutkimaan kaikkia yksityiskohtia myöten, ja olen myös käynyt kirjeenvaihtoa erään suurehkon sikäläisen konetehtaan kanssa, joka on valmistanut useimmat hartsin tislauksessa käytetyt uusinta tekniikkaa edustavat laitteet, ja saanut kustannuslaskelmia sekä tarpeellisia tietoja sellaisen hartsinpuhdistustehtaan varustelusta, että siinä voidaan myös meidän suomalaisesta männyn- ja kuusenpihkastamme valmistaa täysin puhdasta ja vaaleaa hartsia.

Hankin [Pariisin maailman-] näyttelyn päättyessä haltuuni kaikki Ranskan, Itävallan ja Badenin metsäviranomaisten näytteillä olleet tähän teollisuudenalaan liittyvät laitteet, tuotteet ym. sekä useita muita mielenkiintoisia metsätieteellisiä kokoelmia, osaksi vaihtamalla niitä suomalaisiin metsäntuotteisiin, osaksi ostamalla; ja muun palaavan suomalaisen näyttelyesineistön mukana ne toimitettiin maitse Pietariin ja lienevät jo saapuneet onnellisesti Helsinkiin.

Samoin lienevät perillä eräät muut osaksi valtion varoilla ostetut, osaksi minulle henkilökohtaisesti kuuluvat keräelmät laitteita, tuotteita, eri maiden näyttelyiden erikoisluetteloita, hinnastoja ym., joiden ryhmittelyn, järjestämisen ja esillepanon johonkin sopivaan huoneistoon hoidan huolellisesti heti kotiin palattuani.

Toimintani sen jälkeen on täysin Herra Senaattorin hyväntahtoisessa määräysvallassa; toivoisin kuitenkin pääseväni heti käytännössä toteuttamaan niitä ehdotuksia hartsiteollisuuden ja muiden mittavuudeltaan erilaisten metsään perustuvien tuotannollisten toimien järjestämisestä, jotka minulla on kunnia esittää, kun ensin valitaan sopiva paikka laitosten sijoittamiseen.

Pakollista vapaa-aikaani Oskarshamnissa olen käyttänyt näyttelyraporttini laatimiseen, ja toivon voivani pian esittää sen Herra Senaattorin suopeamielisesti tarkastettavaksi ja, jos luonnos hyväksytään, saavani luvan sen painattamiseen ja julkaisemiseen.

Höyrylaiva ”Porthanin” karilleajo ja viipyminen korjattavana Oskarshamnissa viivyttivät kotimatkaani näin pitkään, mihin on lisäksi vaikuttanut ankara ja äkillisesti alkanut talvi, joka katkaisi Ruotsin ja mannermaan väliset yhteydet muutamaksi päiväksi, joten voinen tuskin saapua Helsinkiin ennen kuin tämän kuun puolivälissä, ja toivon, että Herra Senaattori suhtautuu asiaan hyväntahtoisesti lukematta sitä minun syykseni.

Minulla on kunnia edelleenkin olla suurinta kunnioitustani vakuuttaen

Herra Senaattorin nöyrin palvelija

Otto Alfthan.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: