Luonnos puheeksi koulun päättäjäisissä

Tietoka dokumentista

Tietoa
30.6.1846
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

[kesäkuussa 1846]

Koulukurssin loppuun suorittaneiden julistaminen lukiokelpoisiksi tarkastajan suostumuksella.

Aina ei ole samanlaista. Ihminen voi kuitenkin toivoa voittavansa kaikki vastukset lujan tahdon voimalla. Historia opettaa, että ihmiskunnan suurimmat hahmot ovat edenneet sitä tietä. Se, mitä sanotaan neroudeksi, jää ilman tahdonlujuutta joka tapauksessa tuloksettomaksi.

Myöhemmin tästä muutama sana. Samoin Teille.

Todistusten jako.

Kirjojen jako.

Ylemmälle tasolle siirtämisen periaatteesta. Usein syviä huolia. Teidän oma etunne – huonommuus muiden rinnalla masentavaa; – opettajien kärsivällisyys kovalla koetuksella. Teidän mielenne pysyy kylmänä, kun toisinaan sitkeäkään työ ei tuota minkäänlaisia tuloksia. Halukkuus katoaa – ehkä hätä pakottaa vääriin keinoihin, ainakin turvautumaan toisten apuun, jolloin omat voimat veltostuvat. Siksi [olen] innokkaasti vaatinut erittäin suurta huolellisuutta arvioinneissa.

Lukukausitodistusten jako.

Kirjojen jako.

– Näette todistuksessa sanan ”tarkkaavaisuus”. Ette ehkä ole miettineet sen merkitystä. Kuulustelu ei ole varsinaisesti valvontaa, ei myöskään esitelmöimistä. Siksi opettajat yrittävät kyselemällä houkutella esiin selityksiä. Se johtaa ajatteluponnistuksiin.

Sangen monet ihmiset kuitenkin haluttomia rasittamaan ajattelukykyään. Tekin opettelette enimmäkseen ulkoläksyjä. Tästä syystä tarkkaavaisuus ei ole sillä tasolla kuin sen pitää olla. Ei täällä tosin usein voi käydä niin, että joku jättää kysymyksen kokonaan vaille huomiota. Hänen on pakko kuulla se. Hän ei kuitenkaan rasita ajattelukykyään tällä kysymyksellä, vaan jättää sen vastaajan huoleksi. Sellainen on aidon tarkkaavaisuuden puutetta. Kaikilla luokilla on muutamia, jotka osaavat aina vastata. Tämä johtuu tottumuksesta ajatella heti vastausta. Ja sellainen on oikeaa tarkkaavaisuutta.

– – –

Valediktioon [hyvästelyyn]. Olen täysin vakuuttunut siitä, että tämä puute on osaltaan vaikuttanut teidän puutteisiinne. Tätä ei ole tapahtunut viime vuosina. Menneisyydestä juontuvat puutteet painavat kuitenkin raskaasti. Älkää silti vaipuko epätoivoon.

Tavoite on nimittäin asetettava korkealle. Mitä on pelkkä muistitieto? Mikään oppineisuus ei ole mitään ilman omaa arviointikykyä ja ajattelua. Vasta niitä käyttämällä opinnoista on hyötyä. Pyrkikää sen tähden käsittämään, ymmärtämään. Se tekee ihmisen järkiolennoksi.

Ymmärtävä tietäminen ei kuitenkaan ole päämäärä sinänsä. Vain opastaja, joka opettaa ihmisiä toimimaan muiden hyväksi. Ihmisen elämä on lyhyt. Maailmassa tuhansia asioita, jotka vaativat ihmisen koko tietämyksen ja tarmon. Teille kylliksi tehtävää isänmaassa, joka on vasta ottanut niukasti osaa ihmiskunnan pyrkimyksiin. Miten korkealla onkaan tämä tavoite – jättää lähtemättömiä jälkiä ihmiskunnan kehitykseen kohti suurempaa jaloutta.

Te tiedätte, etten ole koskaan opettanut luottamaan vain omiin voimiin. Ajatelkaa siis, että ainoastaan Jumalan voima ottaa nöyrän ihmismielen asuinsijakseen. Kenenkään hengestä ei kuitenkaan tule tämän voiman asuinsijaa ilman ponnistuksia ja taisteluja.

Hyvästi! – Vaikuttakoon Teissä sellainen henki.

– – –

Te nuoremmat, ymmärtäkää ajoissa, ettei läksyjen ulkoluku riitä. Haluan antaa loman ajaksi neuvoja ajattelun kehittämiseksi. Yrittäkää jokainen omasta puolestanne saada hankituksi kirja. Köyhille järjestetään. Suurin osa siitä, mitä te täällä luette, ei tuota muuta huvia kuin ponnistelun ilon. Houkutteleva luettava kannustaa miettimään asioita.

Ajatelkaapa sitä, että jokainen ymmärtämättä jäävä asia on kompastuskivi, joka jää pysyvästi haittaamaan. Eikä vain se itse, vaan tuhat muuta tuon asian ymmärtämisestä riippuvaa seikkaa. (Esim. nomini, suora viiva.) – Ja pääasia: jokainen oppimisen laiminlyönti merkitsee ajattelemisen harjoittelun laiminlyömistä. Silloin ajattelukyky jää karkeaksi ja harjaantumattomaksi. Tämän asiaintilan korjaaminen käy sitä vaikeammaksi, mitä pitemmälle Te etenette. Uusien kerrosten rakentamisesta ei tule mitään, jos perustukset ovat huonot. Hyvästi, älkää unohtako, mitä juuri Teiltä pyysin.

– – –

Opettajille

Raskasta kiittää – onhan tämä viimeinen [kerta]. Zitting. Vaivalloinen virka. Vanhempien yleinen luottamus. Huolehtinut oppilaista todella hartaasti. Ensi kerran sanonut: täyttämällä velvollisuutensa saa kunnioitusta osakseen. Ei muuta ystävyyttä miesten kesken. Olen saanut tänään uutta kokemusta.