Litteraturblad nro 3, maaliskuu 1856: Kaikenlaista

Editoitu teksti

Suomi

Allgemeine Bibliographie, monatliches Verzeichniss der wichtigern neuen Erscheinungen der deutschen und ausländischen Literatur, herausgeg. von F. A. Brockhaus. Leipzig.

 

Tällä otsikolla julkaisee tunnettu Brockhaus-yhtiö luettelon uusimmista tieteen ja kirjallisuuden tuotteista, yhden arkin kuukaudessa. Luettelon tarkoituksena on luonnollisesti yrittää houkutella eri maiden kirjakauppoja hankkimaan yhtiön kautta kaikkia huomattavia paitsi saksalaisia myös muiden maiden kirjakauppatuotteita. Se on kuitenkin asianomaisen kirjakauppiaan oma asia. Luettelo ilmoittaa herrat J. C. Frenckell et Son yhtiön asiamiehiksi Helsingissä. Luettelossa huomioon otettavaksi mainitaan myös Suomen kirjallisuus. Kuitenkaan ei ensimmäisessä arkissa, jonka vasta olemme nähneet, ole vielä yhtään suomalaista kirjannimeä.

Uusina teoksina mainitaan 2. ja 3. osa Macaulayn teosta ”The History of England”. Pietarissa on 1855 ilmestynyt venäläinen Fedoroffin teos ”Suomi nykyisissä oloissaan sekä kuvaus sotatapahtumista sen rajoilla”. Sir Ed Belcherin pohjoisnaparetki kuvattuna teoksessa ”The last of the Arctic voyages”, on laaja ja melko kallis kaksiosainen teos, joka sisältää myös luonnonhistoriallisia kuvauksia ja tietoja useista retkeen osallistuneista tiedemiehistä. Odotamme myös M’Cluren ja tri Kanen matkakuvauksia. Samoin kuuluisan Afrikan-matkaajan tri Barthin matkakertomuksia, jotka ilmestyvät engl. kielellä.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: