Lapsille

Editoitu teksti

Suomi

30.12.1864

 

Rakkaat, rakkaat Lapset! 

 

Minun huoleni teistä kasvaa sitä mukaa kuin joudun viipymään. Pääsen matkustamaan vasta ensi viikolla – päivää en osaa vielä sanoa. Lähetän sähkeen kun se tapahtuu.

Järjestä niin, rakas Hanna, että voimme viettää jouluaattomme loppiaisena.

Arvelen, että teidät on kutsuttu jonnekin uuden vuoden aatoksi tai että Lagit ovat ystävällisesti tulleet teidän luoksenne.

Tervehtikää Tengströmeitä – kaiken kaikkiaan Papan lämpimät ja nöyrät kiitokset, siitä hyvyydestä jota he ovat teille osoittaneet.

Hanna ja isot pojat sopikoot keskenään, miten vietätte päivänne, kysykää neuvoa rouva Claësonilta. On hyvä, ettei Hanna käy usein iltaisin ulkona, niin kauan kuin Pappa on poissa. Kun tulen kotiin, voit ottaa vahingon takaisin.

Sydämelliset terveiset rouva Claësonille. Pyytäkää ettei hän väsyisi teihin. Olkaa kohteliaita ja tottelevaisia, jotta hän ei kokisi teidän kanssa oloaan raskaaksi.

Luoja suokoon, että saisin kuulla teistä pelkkää hyvää. Ajatelkaa miten surulliseksi Pappa tulisi, jos saisi palatessaan kuulla, että olette käyttäytyneet huonosti. Muista sinä Hinni, mikä on aiemmin vaikuttanut niin pahasti elämääsi lapsi parka. Ole Villelle kiltti – älkää tapelko. Villen tulee muistaa, että sinä olet nuorempi eikä vaatia kaikkea mahdollista, kuten Sinä usein teet. Ole kiitollinen siitä, että pääsit nyt tanssikouluun. Pitäkää kaikki huolta siitä, että pikku Kalle rukka joka eniten kaipaisi oman äidin hoivaa, ei kävisi sen puutteessa katkeraksi eikä turmeltuisi. Pappa on iloinen hänen todistuksestaan. Suurkiitokset, Papan oma pikku poju. Antakaa Kallen kutsua vieraita – pari kolme kilttiä poikaa.

Hannan ei pidä komennella, vaan minun neuvoni mukaan sopia etukäteen asioista isojen poikien kanssa ja puhua kauniisti ja suostuttelevasti Villen ja Kallen kanssa. Jos käy niin ikävästi että joku teistä sairastuu, niin sähköttäkää Papalle. Hanna menköön valtioneuvos Thilénin luo ja pyytäköön häntä ystävällisesti kirjoittamaan sähkeen ja lähettämään sen – tarkkaan harkittuani tuntuu parhaalta, että minä joka tapauksessa saan keskiviikkona 4. tammikuuta sähkeen, miten teidän laitanne on. Jos Winberg käy ulkona hänen tulee pukeutua villatakkiin.

Minä olen terveenä. Luoja varjelkoon armollisesti meitä kaikkia. Muistakaa käydä kirkossa.

rakastava Isänne

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: