Johanna Lovisa Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Iisalmi 2.8.1849

 

Rakastettu Puoliso 

 

Nyt minulla on taas oikein hyvä tilaisuus, saada sinulle kirjeitä, matkustavaisen mukana, Kuopioon, ja sieltä on Josephine niin kiltti että lähettää ne postilla. Nyt minun pitää heti kertoa sinulle että pikku Poju on saanut hampaan, usko pois että tulin iloiseksi, ja ensimmäinen ajatukseni oli, miten saan siitä tiedon sinulle, sinä kun olit niin huolissa, kun hän sai hampaita niin myöhään, mutta iloitse nyt kun se meni onnellisesti, hän on ihan terve, paitsi yskää joka oli pari päivää, ja vähän kärsimätön hän myös oli. Tohtori Frosterus kävi juuri täällä, silloin, ja hän määräsi jonkin lajin tippoja yskään, mutta kun hän oli jo päässyt yskästä, niin minä en ollenkaan, vielä ole käyttänyt tippoja. Minusta on sääli että, jollei ole pakko, pilata Pojun vatsan tipoilla, hän kun ei vielä ole saanut muuta, paitsi Rosenin lastenpulveria, ja minulla sattui olemaan pulveria mukana, sitä olen antanut hänelle kaksi kertaa.

Kiitos Hannan pikku leluista, hän iloitsi niistä kovasti, hän on puuhannut ja leikkinyt niillä eilisestä asti. Pikku Pojun mielestä hänellä on niihin samat oikeudet, mutta Hanna on vähän itsepäinen, ja niin syntyy herrasväen kesken pikku riitaa. Tytöt kävivät täälä eilen, näkyi olevan hauskaa. Pikku Ida vasta on suloinen, niin taipuisa ja sopuisa kaikkeen, minä olen erikoisen kiintynyt häneen, uskon että hän, oikealla opastuksella, kasvaa kunnon Tytöksi, mutta Olivia rukkaa minun käy oikein sääliksi, hän on kyllä pohjimmiltaan hyvä, mutta niin kauhean hemmoteltu, ja juuri sen takia pelkään hänen tulevaisuuttaan, luultavasti hän ei saa sellaista opastajaa, kuin minä olen saanut, usko pois että minä olen koko ajan mielessäni kiitollinen, sellaisesta Luojan lahjasta. Kiitos Rakas Puoliso että jaksoit pitää minusta, minäkin pidän sinusta kamalasti, enkä usko että sinä voit pitää minusta yhtä paljon.

Täti on tavattoman kultainen, hän iloitsee siitä, että Tytöt ovat täälä, ja Tytöt luottavat Tätiin kovasti, ja se on hänelle mieleen. Hanna on myös Tätiin kovin ihastunut, taputtelee ja pussailee häntä vähän väliä, ja jos Täti ja Setä kieltävät, oli se mitä hyvänsä, niin hän ei koskaan pane vastaan, vaan tottelee kiltisti. Kun hän pyytää jotakin, tai jos hän tahtoo jonnekin, niin minä varmuuden vuoksi, joskus, käsken häntä Sedän luo pyytämään lupaa, ja vaikka Setä kieltää niin hän tulee ihan tyytyväisenä kertomaan siitä minulle. Hanna matkustaa usein Helsinkiin Pappansa luokse, ja lupaa ottaa meidätkin mukaansa.

Nanny ja minä istumme täällä ullakolla kirjottamassa, hellettä paossa. Killjanderit ovat täälä, ja Kuvernööriä odotetaan illaksi, siitä tulee ikävä vierailu mutta emme me joudu paljon tekemisiin hänen kanssaan, käymme joka päivä ongella, ei sen kauempana kuin laiturilla, ja pikku Hanna oli kerran mukana rannassa, ja leikki niillä pikku kaloilla joita me vetelimme.

Viimme postissa en saanut kirjettä sinulta, mutta Kellgrenin kanssa sain kaksi kirjettä, ja ensi Tiistaina varmaan saan yhden kirjeen. Porvoossa on nyt koleraa, Luoja suokoon että sinä pysyt terveenä. Kirjoita nyt milloin tulet minä tahdon alkaa, odottaa sinua; älä viivyttele kauvan, meillä on kaikilla ikävä sinua. Miten Carl voi, onko hänellä jo paljon tuttavia. Sydämmelliset terveiset hänelle minulta ja Hannalta, ja kerro että me puhumme hänestä usein.

Mitä sinä pidät Lönrothista, joka on naimisissa, minä olen jo kuullut monta hauskaa juttua hänestä. Heillä oli yhtenä päivänä päivälliset sukulaisille ja läheisille, mutta Sulhanen oli mennyt ulos, ja tavannut muita ystäviä ja syönyt heidän kanssa, ja sitten kun hän tuli kotiin hän kuitenkin piti seuraa vieraille, vaikka ei voinut osallistua ateriaan, minusta on tavattoman hauska nähdä nuorta paria.

Näkemiin oma Rakas Mieheni kirjotan sinulle kohta taas, kun ehdit niin älä unohda, ilahduttaa sinun Jeanettea rakastavilla sanoillasi.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: