Johanna Lovisa Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 8.7.1847

 

Rakas Hellä Puoliso! 

 

Lempeät kiitokset rakastavista riveistä, jotka sinä lähetit, oli erinomaisen hauskaa saada ne sillä minä odotin kärsimättömästi, on sentään suuri lohtu saada kirjeitä kun on ikävä, ja sen minä saan nyt kokea ensimmäistä kertaa.

Kiitän vielä kerran kaikista rakastavista sanoista, oli pakko itkeä kun sain ne enkä minä nytkään voi olla itkemättä, kun ajattelen että me olemme niin etäällä erossa toisistamme että en saa edes painaa kuumaa suudelmaa otsallesi. Älä naura minulle, vaan ajattele että olen kirjoittanut mitä tunnen vaikka minun sanani tunteen ilmaisuksi ovat ehkä ihan virheelliset, mutta sinähän katsot niitä sormiesi läpi niin kuin olet katsonut paljon muitakin asioita.

Lupaa minulle kulta rakas että kun tulet kotiin, vietät tunnin päivässä minun kanssani, minä lupaan olla kiltti ja lukea hyvin ahkerasti.

Siitä matkasta joka oli aiottu jo viimme torstaiksi ei ole vielä tullut mitään, koska sää ei ollut suotuisa, lähteä meri matkalle. Kun Hjellmanilta sahalle on vielä 2 ½ peninkulmaa niin sen takia minua pelotti lähteä Hannan kanssa sille matkalle. Ja nyt olen tehnyt päätöksen, ja lähden Maanantaina Iisalmeen, sillä täälä kotona on niin tyhjää ja autiota, että minä alan kaivata vähäksi aikaa pois. Viime aikoina olen istunut kotona koska Hanna ei ole voinut tulla mukaan, eikä minulla ollut sydäntä lähteä hänen luotaan. Tytöt ovat sentään olleet kilttejä ja muistaneet minua ja käyneet kylässä vähän väliä, varsinkin Josephine, eilenkin hän oli koko päivän, minä kutsuin Maist. Mellanderin päivälliselle, kuvittele että emme ole juuri tavanneet siitä kun hän muutti tänne. niin Sunnuntaina päivällisellä Papan luona, hän oli yhtä huomaavainen kuin sinä, että kun me lopetimme aterian hän nosti minun tuoliani, pidän hänestä aika lailla, sillä hän on niin hiljainen ja sävyisä ettei hänestä kuulu mitään.

Josephine Kellgren sai kirjeen veljeltään hän kirjoittaa että sinun pitäisi kiirehtiä Pariisiin Maist. Sygneus [F. Gygnaeus] kuulema viipyy siellä Heinäkuun loppuun, hän kirjoitti että minun pitää ehdottomasti kirjoittaa sinulle siitä, ja ettei hän huoli vastata kirjeeseesi koska hän toivoo pian tapaavansa sinut.

Minulla on kovasti hoidettavaa ennen matkaa, kankaita ja ompeluita, ja nousen hyvin aikaisin aamulla. Clara Nordensträng aikoo tulla mukaan maalle, hän voi ajaa Callen kanssa niin Callen ei tarvitse maksaa koko kyytiä, minä saan Röhringiltä yksipaikkaiset kiesit hän sanoi ettei tarvitse niitä koko kesänä.

Sophie Forss ei muuttanut Oppmaneille niin kuin aluksi aijottiin, hän ajatteli että siellä olisi ikävää, ja hän asuu nyt veljensä luona ja kulkee hänen kanssaan ja syö sielä joka päivä, Vielä ei ole muita kylpylävieraita kuin Dahlström ja hän, ja he tapaavat melkein aina Rudbäckillä ja nauttivat lasillisen, samasta pullosta. Sunnuntaina oli Norströmin kuulutukset ja parin viikon päästä on heidän häänsä. Eilen vei Höyrylaiva koko Karstenin perheen ja kaksi tytöistä Nordensträng matkusti Savonlinnaan Karsten on menossa myös Kiteelle. Nyt kaduttaa kun olen puhunut näin paljon joutavia mutta en voi auttaa asiaa enää mitenkään sillä kirje on pian vietävä postiin. Odotan kärsimättömänä sinun toista kirjettäsi. Hanna lähettää terveisiä, sinun pieni rakas lapsesi joka tulee päivä päivältä kiltimmäksi, Callekin on kiltti ja lähettää terveisiä. Luoja olkoon kanssasi, voi hyvin sitä rukoilee sinulle oma Muorisi.

Näkemiin Näkemiin

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: