Johanna Lovisa Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 3.7.1847

 

Pieni, Suloinen, hellästi rakastettu muoriseni! 

 

Kirjoitan nämä pari riviä ehtiäkseni päivän postiin. Eikä sydämeni kärsi olla pitkään erossa Teistä, rakkauden sanoin, kuten ajatukseni alati palaavat kotiini, ainoaan soppeen maailmassa, missä voin odottaa muuta kuin riitaa ja, mikä katkeraa on. Luoja suokoon että voitte hyvin! Toivon tuskin mitään muuta Häneltä, jonka puoleen sydämeni tälläkin hetkellä liikuttuneesti ja nöyrästi huokaa.

Matka sujui hitaasti kipeän jalan takia, joka varsinkin ensimmäisenä päivänä turposi pahemmin kuin koskaan ennen ja sitä särki niin, että minun oli varhemmin illalla jäätävä Juvaan. Jalkakylpy sinä iltana ja monta kertaa Keskiviikkona lievensi sitä siinä määrin että torstain vastaisena yönä lepäsin vain neljä tuntia ja saavuin illan suussa Porvooseen. Tapasin siellä Boreniuksen Rouvineen ja heidän luonaan sekä Emman että Augustan, juttelin pari tuntia ja saavuin tänne perjantaina iltapäivällä. En ole vielä tavannut muita kuin Nervanderit, ja välitän siis terveiset Augustalta. Sinua varmaan ilahduttaa tietää, että hän on saanut Maistereilta hyvin kauniin emaloidun kultakellon ketjuineen. Päivällä tapaan Ehrströmit ja iltapäivällä lähden Puotilaan, jossa Tengströmit viettävät kesän. Sieltä matkustamme vasta maanantaiaamuna.

Kaipaan kovasti Riikaan Sinun kirjeesi tähden, rakas pikku puoliso. Kirjoita sitten torstaipostissa 8. heinäkuuta kirje ja 15. heinäkuuta toinen, molemmat Hampuriin. Osoite on:

Franco

Dem Herrn D:r J. V. Snellman

Poste restante Hamburg

via St. Petersburg

Pelkään vain, että Sinun matkasi estävät kirjeen kirjoittamista. Mutta älä anna käydä niin vaan muista, mitä pyysin, että kirjoittaisit jokusen rivin. Mitä useamman, sitä rakastavampaa minua kohtaan. Mikään, mikä koskee Teitä, Sinua ja pikkuista ja Callea, ei ole minulle yhdentekevää. Kerro vain kaikki pikkuseikatkin; minulle ne ovat suuria, minun kiihkeälle kaipuulleni lohdutusta, koska siten saan elää Teidän kanssanne ja seurata toimianne päivästä toiseen.

Minä kirjoitan varmaan vielä täältä, joko Hyvärisen mukana tai maanantain postissa. Jollet Sinä ole lähtenyt Kellgrenien kanssa, kun tämä tulee, niin ota mukaasi vanha sininen takkisi. Sateella tai iltamatkalla sekä Sinä että pikkuinen varmaan tarvitsevat sitä. Jos olet lähtenyt ilman sitä, niin järjestä Mina lähettämään se sinulle jotenkin. Calle saa housut, joita tarvitsee, minun vanhoistani, joko niistä ruudukkaista villaisista tai hamppukankaisista, jotka riippuvat kaapissa. Syksyksi hän voi saada myös lyhyen takin, jommoisia käytetään metsästystakkeina, siitä minun vanhasta lievetakistani. Nyt hän varmaan tarvitsee arkipuseron vahvasta kesäkankaasta. Muistuta että hän rasvaa saappaat, etteivät mene pilalle, ja että syksyllä ripustaa sukkansa kuivumaan, ettei aiheutuisi sitä keuhkotautia, jota hänellä on suvussa. Ole myös Kulta, pieni rakkaani varovainen Pikkuisen kanssa varsinkin jos hän saa hammasvaivoja. Kysy Thuringilta, jos tarvitaan, mutta älä lääkitse muiden neuvojen mukaan. Ota mukaasi Callen kartta ja näytä hänelle mitä teitä me kuljemme. Minä lähetän Sinulle pieniä kuvauksia joka maasta.

Vierailijat ovat häirinneet ja kirjeestä tulee lyhyempi kuin oli tarkoitus. Hyvästi rakas hyvä pikku puolisoni. Minä kaipaan Sinua kyynelin ja kaipaan pientä lastamme. Hyvä Jumala suojelkoon Teitä, minun ainoani, minun rakkaani! Hyvästi, hyvästi.

Sinun hellä Snellmanisi.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: