9.1.1864
Rakas Veli!
Tunnustan saaneeni Veljeni ystävällisen kirjeen viime kuun 25. päivältä, ja pyydän saada vielä sanoa paloviinakysymyksestä, etten voi käsittää, miksi kaupungeilta kiellettäisiin oikeus itse käyttämänsä paloviinan polttamiseen sen takia, että jotkut näiden kaupunkien kauppiaat ovat saaneet julkisista varoista lainaa 6 %:n korolla tuodakseen maahan viljaa enemmän kuin muuten tuotaisiin, jotta kruunun ei tarvitsisi pitää yllä tämän välttämättömyystarvikkeen varmuusvarastoja ja menettää niiden takia merkittävän paljon varoja. Mitä taas tulee Oulun läänin viimevuotisiin viljavelkoihin, ne eivät enää liene kovinkaan suuria eikä niitä olisi melkeinpä lainkaan jäljellä, jos hallitus olisi halunnut, että rahvaalle annettujen lainojen maksuaikaa pidennettäisiin niillä paikkakunnilla, joita on kohdannut kato tänäkin vuonna.
En ole ollutkaan sitä mieltä, että viinaa pitäisi saada polttaa niissä läänin osissa, joita on tänä vuonna kohdannut kato, mutta en ymmärrä, miksi etenkään kaupungeissa ei saataisi polttaa välttämätöntä kotitarvetta varten.
Olen hyvin pahoillani siitä, etten ole aiemmin voinut tilittää rahoja täällä merkityistä Helsingin Uutisten viidestä osakkeesta, mutta en todellakaan ole voinut periä näitä rahoja, joista vielä hieman puuttuu, mutta lähetän kuitenkin ohessa 500 mk eli osakkeiden hinnan postivekseleinä alla olevan luettelon mukaisesti.
Koska luen harvoin Nylanderin kirjoituksia Oulun Viikko-Sanomista, en tiedä, mitä Veljeni tarkoittaa mainitessaan, että me oululaiset haluaisimme pelotella voimatonta Venäjää, ja rohkenenpa vakuuttaa, että jos tuollaisia huhuja on kuulunut, niiden täytyy olla lähtöisin Helsingissä toimivan keskuksen muutamilta täällä olevilta jäseniltä.
Me kaikki täällä voimme ”Herran kiitos” hyvin ja lähetämme sydämelliset terveisemme sinulle ja perheellesi ja toivotamme Teille ja etenkin sinulle itsellesi terveyttä ja voimia tärkeään tehtävääsi.
Altis sukulaisesi ja palvelijasi
J. W. Snellman G:son
Luettelo postivekseleistä
Littera A nrot 483, 506, 594, 602 ja littera B nro 773, kukin 100 mk.