Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 19.1.1846

 

Parahin Veli. 

 

Sydämelliset kiitokset sangen tervetulleista kirjeistäsi sekä koko vuoden puuhastasi Aftonbladetin hankkimiseksi minulle. Valuuttaa tulee ohessa. Jos on mahdollista etkä väsy lähettelyyn, toimita lehti käsiini myös ensi vuonna. Se on auttanut minua selviytymään monesta raskaasti täytettävästä Saiman palstasta ja sen hankkiminen on siis kannattanut hyvin. Ensi vuonna siitä tulee ainoa ruotsalainen sanomalehteni. Aviosäätyyn astuminen pakottaa taloudellisuuteen.

Edellisessä kirjeessäsi mainitsit, että Barckilla on myynnissä ”Joh. Ludv. Runebergin runoja”. Kirjeessäsi et mainitse, mutta kirjakauppailmoituksista näen, että kirja, joka kuuluu sarjaan ”Ruotsalaisen kirjallisuuden erinomaisia ja klassisia kirjailijoita”, maksaa 1 riikintaalarin 8 killinkiä bankorahaa. Kun tähän lisätään uuden määräyksen mukainen 20 prosentin tulli, summaksi tulee suunnilleen 73 hopeakopeekkaa, joten lähetän ohessa yhteensä 4 ruplaa 20 kopeekkaa hopearahaa. Ole siis ystävällinen ja lähetä mainitut runot tilaisuuden tullen Aftonbladetien mukana.

Hieman toivoin, että olisit tullut markkinoille, ja iloitsin siitä, että voin nyt tarjota Sinulle paremman majapaikan kuin viimeksi. Muuten ei nyt päättyneillä markkinoilla liene ollut parempia mahdollisuuksia tarjolla kuin viime vuonnakaan. Sokeria ja kahvia ei kuitenkaan ollut tarpeeksi kysynnän tyydyttämiseen. Sokerin myyntihinta oli 15 ruplaa naulalta, kahvin 12 ruplaa. Sen kaupan tuotto lienee nykyoloissa hiuksenhienoa. Markkinoilla kävi yli 70 kauppiasta.

Kerro ystävälliset terveiseni rouvakullallesi – samoin Georgille ja Carolinalle. Kirjoitan Georgille pian ja maksan jonkin verran. Älä unohda sanoa terveisiä myös muille sukulaisille. Pikku vaimoni liittää tuntemattoman terveisensä omiini.

Minun pitäisi ehkä kertoa jotakin hänestä ja liitostani. Omasta kokemuksestasi toki tiedät, että näin kaksi kuukautta häiden jälkeen asiat näyttävät olevan oikein miellyttävästi. Toivon sitä paitsi, että joskus sentään saamme tilaisuuden katselmuksen pitämiseen puolin ja toisin.

Voi hyvin! terveenä ja tyytyväisenä uuteen kuten vanhaankin vuoteen. Alttiisti

Sinun veljesi J. V. Snellman

Christ:son

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: