Johan Ludvig Runebergille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 29.1.1847

 

Parahin Veli Rbg. 

 

Säikähtäneenä siitä, että Finlands Allmänna Tidningin tuoman yllättävän tiedon mukaan Sjöströmin professuuri on jo julistettu haettavaksi ja hakuaika alkanut 11. joulukuuta, lähetän viime hetkessä kehotukseni, että jättäisit hakemuksesi! – Tee se, jos haluat olla rauhassa minulta ja sadoilta muilta kiukkuisilta sieluilta, toisin sanoen luullakseni saisit rauhan omassa mielessäsi. En halua ryhtyä yksityiskohtaiseen todisteluun. Huomaat itse, mitä nuorisolle merkitset. Jo pelkkä läsnäolosi yliopistossa on suuri voitto. Ei Sinusta voi tulla kieliopin erikoismiestä – Gyldén on semmoinen, mutta täysin kyvytön ja sekava, ei tunne vertailevaa kielentutkimusta eikä kykenekään siihen. Siltä kannalta ei mukaantulosi tee kenellekään vääryyttä. Voisit kuitenkin ainakin herättää kiinnostusta runoilijoiden ja historiankirjoittajien tutkimiseen taiteellisesta näkökulmasta. Lahjakkuutesi ansiosta Sinulla on siihen enemmän taitoa kuin kenelläkään muulla pitkälle tulevaisuuteen. Uudemman kirjallisuuden tuntemus antaa Sinulle tilaisuuden hengen ja muodon vertailevaan tutkimiseen. Se täyttää suuren puutteen meidän maassamme, jossa ei ole lainkaan olemassa estetiikan tutkimusta. Kieliopin erikoismiehiä on täällä sitä paitsi tulossa korvaajiksi, vanhojen kielten osalta Kellgren, suomensukuisten kielten osalta Castrén. Molemmat saavat aikanaan paikkansa – vaikka mikä p-hana olisi. Lönnrot hakee nyt suomen kielen professuuria. Jos Sinä haet Sjöströmin virkaa, te molemmat pystytte tempaamaan nuorison uuteen aikakauteen. Miksi peittelisin sitä, että minäkin haluan tavoitella itselleni paikkaa ja että tästä syystä sitäkin lämpimämmin pyydän, vannotan, kerjään: lähetä hakemuksesi, oiva, parahin Veli! – Onhan Sinulla sitten aikaa harkita, haluatko viedä asian loppuun.

Lisäksi: usko minua, kun sanon, että Gyldéniä ei ainoastaan yleisesti pidetä kyvyttömänä, vaan kaikki ylioppilaat nauravat hänelle, ja se on pahempi juttu. Mitä voi tulla opettajan urasta, joka alkaa tuosta tilanteesta? Ajattele nyt Gadolinia, Gyldéniä ja monia muitakin tuon mittaluokan miehiä. Mitä sellainen tulevaisuus lupaa? Minusta näyttää siltä, että Sinun täytyy tätä pohtiessasi tuntea, että näiden kehnojen vaikutteiden vastustaminen on Sinun velvollisuutesi. – Olet vaikuttanut runoillasi – mutta ei se vapauta Sinua velvollisuuksistasi tukea teoksiasi toisellakin tavalla.

Vielä kerran. Hakemuksen jättäminen ei vielä ole ratkaisevaa. Lähetä se päätä pahkaa Helsinkiin ja harkitse sitten. Ja vielä lisäksi. Sinähän voit viipyä Helsingissä juuri niin kauan kuin haluat. Kukaan ei epää Sinulta virkavapautta, kun jätät nuorelle sijaiselle luentojen pitämisen ja eläkesummasi. Se käy päinsä, kun olet saanut lisäpalkan. Harvat lukion lehtorit jättäytyvät vaille kirkkoherran virkaa, ja Sinä voit helposti palata siihen, joka Sinulla jo oli. Kaikki järjestyy aikanaan. Sinä jos kukaan tässä maassa voit saada täyden eläkkeen ajoissa eli ennen kuin ikävuodet siihen oikeuttavat.

Harkitse ennen kaikkea sitä, että nuoriso tarvitsee herätystä ja kiinnostuksen kohdetta – oppinsa se hankkii itse – ja kysy itseltäsi, voitko saada sen lämpenemään jollekin asialle. Ellet voi kiistää valtaa, joka Sinulla tässä suhteessa on, velvollisuutesi on käyttää sitä. – Pidä tätä lappusta ilmauksena vakavasta asiasta, joka saa silmäni sumenemaan. Kyseessä on kurja tulevaisuutemme.

Muuttumattomalla alttiudella

Sinun

Snellman.

 

Kerro sydämelliset terveiseni Vaimollesi ja lapsillesi. Nykyisin voin puhua omistanikin. Yhdeksäntoistavuotiaani niiaa edessänne ujosti kunnioittaen. Toinen on kahden kuukauden ikäinen, ja tämän tytön tietämättömyys on anteeksi annettavaa.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: